Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

BiH očekuje mišljenje EU: Kada prelazimo sa riječi na djela

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     04.09.2016 u 19:44 h 0

BiH očekuje mišljenje EU: Kada prelazimo sa riječi na djela
FOTO: pixabay.com

Posljednjih dana u Bosni i Hercegovini u fokusu javnosti najavljeni referendum o Danu RS-a te predizborna kampanja uoči lokalnih izbora.


Evropski put naše zemlje koji je, kako su tvrdili bio prioritet u radu bh.vlasti, pao je u drugi plan. No, stvari se možda promijene od sutra - jer po dobre vijesti u Brisel danas je otputovao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

On će se sutra sastati sa čelnim ljudima Europske unije, Federikom Mogherini i Johanesom Hahnom.

"Sa dokazanim prijateljima evropske budućnosti BiH, Mogherini i Hahnom, razgovarat ću o činjenici da je BiH realizirala tri uvjeta koja su bila postavljena i zato očekujemo da ćemo 20. septembra dobiti zeleno svjetlo i da će Vijeće za vanjske poslove EU donijeti zaključak kojim će obavezati Evropsku komisiju da počne pripremati upitnik za BiH", kazao je Zvidić.

Osim sa prvim ljudima Unije, predsjedavajući Zvizdić sastaće se i sa glavnim tajnikom NATO pakta kako bi ga informirao o odluci Suda BiH o činjenici da su uknjižene 24 lokacije vojne imovine, te da je 19 lokacija u procesu uknjiženja.

"To smatramo, uz činjenicu da je usvojen pregled odbrane kredibilnim napretkom Talinskih uvjeta, te očekujemo da će BiH vrlo brzo dobiti aktivaciju MAP-a što je još jedna poruka građanima BiH koja donosi novi osjećaj stabilnosti, mir i kvalitet prosperiteta na ovom prostoru, a u konačnici i u BiH", dodaje.

No, posljednjih dana, o euroatlanskom putu naše zemlje skoro da se i nije govorilo. U prvi plan došli su najavljeni referendum u Republici Srpskoj te kampanja za lokalne izbore. Da su obveze prema EU stavljene po strani, smatra i Dragan Čović.

"Činjenica je da smo se zaokupili jednom temom koja na bilo koji način nema veze sa našim euroatlanskim putem, našom agendom , koju smo postavili u našem ekonomskom planu, pa ako hoćete i sa lokalnim izborima. Ali evo, u BiH kampanja za lokalne izbore traje već pet, šest mjeseci, što svakako nije dobro".

No ono što jeste dobro je da smo parafirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te usvojili Mehanizam koordinacije, što je bio jedan od uvjeta da bh. aplikacija bude ocijenjena kao kredibilna.

Podršku Slovačke, zemlje koja trenutno predsjedava Unijom imamo: "Budite sigurni , mi ćemo biti pozitivni, naravno vaš domaći zadatak se mora u BiH odraditi, ali mi ćemo biti od pomoći, željeli bi smo da naše predsjedvajanje bude jedna dobra vijesti za europsku perspektivu BiH", tvrdi Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke.

Pozitivne komentare europskih dužnosnika smo slušali tijekom proteklih mjeseci. Hoće li se s riječi prijeći na djela , saznat ćemo već 20. rujna kada zasjeda Vijeće za vanjske poslove Europske unije.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi