Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Službeno proglašeno: Počela je nova geološka era

Nauka i tehnologija

Izvor: B92     04.09.2016 u 19:03 h 0

Službeno proglašeno: Počela je nova geološka era
FOTO: pixabay.com

Grupa stručnjaka koja je imala zadatak da razmotri pitanje da li smo službeno ušli u antropocen - geološko doba koje karakteriše uticaj ljudi i pravljenje štete na planeti, je dala svoj odgovor - da, piše Business Insider.


Početkom antropocena okončava se epoha holocena koja je trajala ili traje posljednjih 12.000 godina otkako se završilo posljednje ledeno doba. 

Radijacija, zagađenje, uništavanje šuma... Čovek je u poslednjih nekoliko decenija u tolikoj mjeri izmenio planetu na način na koji su za to u budućnosti bile potrebne desetine miliona godina, a bespovratno smo naneli štetu Zemlji u periodu industrijske revolucije. 

Čelnik britanske radne grupe za Antropocen (WGA) podsjetio je na geološkoj konferenciji u Kejptaunu kako je, prema njegovom mišljenju, antropocen epoha počela 1950. godine. Bio je to početak ere testiranja nuklearnih bombi, plastike za jednokratnu upotrebu i svojevrsni "bum" za ljudsku populaciju. 

Termin "antropocen" je brzo postala akademska krilatica i istakla se u javnosti u poslednjih nekoliko godina. Međutim što se termin više koristi, vlada veća konfuzija, barem za one koji nisu upućeni detaljnije u nauku. 

Grubo prevedeno, Antropocen era znači "doba ljudi". Geolozi ispituju slojeve stijena pod nazivom "strata", koji pričaju priču o promjenama u funkcionisanju Zemljine površine - okeanske, biološke, zemaljske, riječne, atmosferske, tektonske ili hemijske. 

Suština ove teorije jeste u tome da smo vremenom promenili ekosistem Zemlje na način da je upitan sam ljudski opstanak, a smatra se kako će dovesti i do izumiranja vrsta. 

Koncept antropocen je provokativan još više od koncepta globalnog zagrijevanja jer implicira da je naš sadašnji način života, pogotovo u razvijenim dijelovima svijeta, potpuno neodrživ. 

Naučnici još uvijek debatuju oko ove teorije.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi