Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Evo ko stoji iza hrvatskih špijuna, otkrivena cijela mreža

Regija

Izvor: Vesti-online     04.09.2016 u 18:21 h 1

Evo ko stoji iza hrvatskih špijuna, otkrivena cijela mreža

"Treba otkriti ko su bili pomagači osumnjičenom za špijunažu Čedi Čoloviću, jer nije samo uhapšena jedna osoba, već je reč o otkrivanju cijele mreže osumnjičenih", izjavio je bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović.


Govoreći o slučaju osumnjičenog za špijunažu, koga je Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) u saradnji s Višim javnim tužilaštvom uhapsila u petak, Stojanović je za "Politiku" rekao da se u takvim slučajevima ne može birati vrijeme hapšenja. 

- Ako radite na nekom slučaju indikativnom po špijunskoj aktivnosti, onda hapšenje slijedi kada nastupe uslovi za to. Odnosi Srbije i Hrvatske su jako komplikovani i sigurno je da ovo hapšenje neće doprineti njihovoj stabilizaciji. S obzirom na to da poslednjih 15 godina, bar koliko ja znam, nismo imali situaciju da su naše vojne i civilne službe presekle špijunsku aktivnost stranih obaveštajnih službi, kao bivši pripadnik službe ovo hapšenje doživljavam ohrabrujuće ako ono nagoveštava opredeljenje naših službi bezbjednosti da se konačno bave onim zbog čega postoje - smatra Stojanović. 

On ističe da je osnovna delatnost službi bezbjednosti suzbijanje obaveštajne i druge subverzivne aktivnosti usmerene na rušenje poretka Republike Srbije, otkrivanje i presecanje terorističke aktivnosti, kao i presecanje kanala organizovanih kriminalnih grupa. 

- Ako je hapšenje bivšeg pripadnika vojske Republike Srpske Krajine nagovještaj toga, onda me to raduje, ali ukoliko je ono usmereno na marketinške i druge dnevnopolitičke svrhe, onda je to loš potez - smatra bivši direktor VBA. 

O uhapšenom se zna samo ono što prenose mediji, jer niko od nadležnih nije iznosio detalje slučaja. Ukoliko je tačno da je reč o bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Krajine i Republike Srpske koji nikada nije bio pripadnik Vojske Srbije, onda on, smatra Stojanović, nije bio u poziciji da oda neke ključne vojne ili druge tajne podatke. 

- Po svom statusu on nije mogao da dođe do nekih podataka koje predstavljaju vojnu ili državnu tajnu već je do nekih saznanja dolazio u razgovorima i kontaktima sa pojedinim pripadnicima vojske ili drugih institucija. U istrazi treba rasvetliti cio lanac, jer on to nije sam činio. Zato je neophodno utvrditi zašta je on to činio, koji su sve podaci ustupljeni, ko su mu bili pomagači, posrednici, veze... ovdje nije reč o individualnom hapšenju jednog lica već o otkrivanju cijele mreže koja je bila sa njim - ističe Stojanović. 

Opšte je poznato, navodi on, da su osobe koje žive na teritoriji Srbije, a porijeklom su iz Republike Srpske Krajine i Republike Srpske, izložene aktivnostima i nasrtajima hrvatske obaveštajne službe s obzirom da putuju radi obilaska svog imanja i rešavanja statusnih pitanja. 

- Ti ljudi pogodni su za vrbovanje od strane hrvatske obaveštajne službe. Javna je tajna da dobar dio njih prolazi kroz informativne razgovore, kroz ucene i prijetnje kako bi radili za hrvatske obaveštajne službe. Neki ne pristaju na to, drugi su ucenjeni. Ovaj pripadnik vojske Republike Srpske vjerovatno je ucenjen nekim dokazima koji su mu predočili dok je bio komandant brigade na ratištima na prostorima Republike Srpske i Republike Srpske Krajine - ističe Stojanović. 

On smatra da iza aktivnosti hrvatske obaveštajne službe na Balkanu redovno stoji aktivnost njemačke obaveštajne službe. 

- Hrvatska obaveštajna služba odrađuje na Balkanu dobar dio poslova za račun njemačke obaveštajne službe. U mnogim slučajevima na kojima su u prošlosti službe bezbjednosti radile videle su direktnu vezu između hrvatske i njemačke obaveštajne službe, makar kad je bila u pitanju aktivnost prema Republici Srbiji - napominje nekadašnji prvi čovek VBA. 

Stojanović podsjeća da službe bezbjednosti moraju da štite vitalne državne i nacionalne interese i da ne smiju biti u funkciji dnevno političkih događanja. 

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u toku je saslušanje osumnjičenog za špijunažu, rekla je portparol Tužilaštva Tatjana Sekulić. 

Nakon što tužilac ispita osumnjicenog, odlučiće se o daljem toku postupka. Njemu je određeno policijsko zadržavnaje od 48 sati, nakon hapšenja koje je su u petak sproveli operativci BIA u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom. Osumnjičeni se tereti za krivično djelo špijunaže. 

U zavisnosti od okolnosti pod kojima je to djelo izvršeno, Kirivčni zakonik predviđa kazne od tri do 15 godina zatvora. Ukoliko usljed takvih radnji nastupe teske posljedice za bezbjednost, ekonomsku ili vojnu moć zemlje, kazna je najmanje 10 godina zatvora. 

Tužilaštvo je saopštilo da uhapšeno lice ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, i da je do 1990. godine živeo i radio u Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Srbiji. 

Čolović (57) je penzionisani oficir Vojske Republike Srpske Krajine.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Odma genocid nad njim napravite,hehe,on je ustaša čedo,haha.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi