Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Premijer Turske Yildirim u Diyarbakiru: Poraz PKK-a je vrlo blizu, mladima nudimo posao i budućnost

Svijet

    04.09.2016 u 16:58 h 0

Premijer Turske Yildirim u Diyarbakiru: Poraz PKK-a je vrlo blizu, mladima nudimo posao i budućnost
FOTO: Agencija Anadolija

DIYARBAKIR – Tokom današnje posjete jugoistočnoj provinciji Diyarbakiru, premijer turske Binali Yildirim poručio je kako će Turska odbraniti jedinstvo i bratstvo svog naroda, kao i njegova prava, a da neće dozvoliti uspjeh onima koji žele da zatruju mir i izazovu prollijevanje bratske krvi u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).


Premijer Yildirim danas je na skupu u Diyarbakiru saopćio plan turske vlade za investiranje u projekte i program podsticanja investicija na istoku i jugoistoku Turske, preciznije u 23 turske provincije koje su suočene sa terorističkim prijetnjama separatista i terorista PKK-a.

“Uništit ćemo sve terorističke organizacije. Zajedno sa narodom ćemo pomesti sve teroriste. Oni koji žele podijeliti ovu zemlju i rasparčati jedinstvo nacija nikada neće moći biti dio rješenja. Rješenje je narod sam po sebi, rješenje je građanin“, poručio je premijer Yildirim.

Ukazujući na poraz terorističke organizacije FETO nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj, premijer Yildirim je kazao da je jako blizu i poraz terorista PKK-a.

“Da vam saopćim dobru vijest, u poređenju s prošlom godinom broj mladih koji idu u terorističke kampove u planinama smanjen je za deset puta. Sa 4.000 na 400, ali mora pasti na nulu. Teroristi su sada zabrinuti i kažu da nemaju više mladih koji će ići u smrt i međusobno se svađaju, a svađat će se sve više. Nećemo vam više davati djecu ovog naroda“, kazao je Yildirim.

Ističući kako teroristi mladima nude samo kampove u planinama i smrt, Yildirim je kazao da im Turska nudi život, budućnost i da će im ta zemlja ostati u emanet.

Turski premijer je predstavio program investicija i podsticaja privatnog sektora na investicije na istoku i jugoistoku Turske, a u obraćanju je kazao da je riječ o desetogodišnjem programu koji za cilj ima da na minimum reducira razlike u razvoju turskih regija.

Naglasivši da mnogi investitori žele investirati na istoku i jugoistok Turske, ali da se boje teroritičkih prijetnji po njihove živote i imetke, premijer Turske Yildirim je kazao da je borba protiv terorizma prioritet i uvjet za realizaciju mega projekata u toj regiji.

“Svim investitorima koji žele doći i otvoriti fabriku u jugoistočnim provincijama zemlje vlada će besplatno osigurati zemljište. Država će im izgraditi i fabrike i predati da rade“, kazao je Yildirim i dodao da će tim investitorima biti omogućen i podsticajni beskamatni kredit za nabavku opreme za rad, ali i obećao da će njihovi proizvodi imati prioritet u javnim nabavkama, a da je investitorima dovoljno da žele da rade.

Osvrnuvši se i na žrtve terorističkih napada, premijer Yildirim je najavio da će sve kuće i objekti biti obnovljeni u prvobitnom izgledu, a da će do tada država osigurati sve troškove iznajmljivanja stambenih jedinica za građane koji su ostali bez kuće.

Najavio je velike projekte i podsticaje za investitore i u sektorima zdravstva, kulture i infrastukture. Među najavljenim projektima su i tri moderna fudbalska stadiona.

“Spas regije je u poljoprivredi. U naredne četiri godine ćemo završiti projekte navodnjavanja i neće ostati niti komad poljoprivredne zemlje bez navodnjavanja“, kazao je Yildirim.

Osvrnuvš se i na ofanzivu “Štit Eufrata“ koju Oslobodilačka vojska Sirije provodi uz podršku turskih snaga na sjeveru Sirije, Yildirim je kazao da će ta ofanziva trajati sve dok tamošnje terorističke organizacije predstavljaju prijetnju po sigurnost Turske i cjelovitosti Sirije.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi