Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Hahn o referendumu: Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati

Referendum u RS

    04.09.2016 u 16:18 h 1

Hahn o referendumu: Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati
FOTO: N1

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, koji je tokom vikenda učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova EU u Bratislavi, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa​ da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu​ koji namjeravaju da organizuju čelnici u Republici Srpskoj i da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.


Brine li vas potencijalno održavanje referenduma u Republici Srpskoj?

"Ono što očekujem u Bosni i Hercegovini, kao i u svim ostalim zemljama je da će odluke suda, pogotovo odluke Ustavnog suda biti poštovane. I moram da priznam da ovo nije prvi put da se odluke suda ne poštuju. Važno je da razvijemo izvjesno razumijevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak nadam se da će se naći način kojim će biti razriješen ovaj problem."

Da li to rješenje znači odustajanje od referenduma ili nešto drugo? Koje bi rješenje vi voljeli da vidite?

"Mislim da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali sa druge strane i još jednom ponavljam – odluke suda se moraju imati u vidu i one se moraju poštovati. Ne želim da se dalje mješam u ovo, ali još jednom naglašavam – odluke suda se moraju uvažavati. Na političarima je da se odupru verbalnim napadima."

Između Srbije i Hrvatske nedavno je došlo do izvjesnih, ne bih rekao konflikata, ali recimo - razmirica. Premijer Srbije je poslao pismo Evropskoj komisiji, gospodin Juncker je na to pismo odgovorio... Strahujete li da će Hrvatska nastaviti da koči nastavak pregovora između EU i Srbije, ako imamo u vidu ono što se dešavalo ovog leta u vezi poglavlja 23 i 24?

"Svih šest zemalja u regionu koje još nisu članice EU imaju, da tako kažem, međusobni dogovor da se podržavaju ili barem ne sputavaju u aktivnostima koje se tiču perspektive ulaska u EU. Rekao bih i da bi ovakva vrsta dogovora i takav duh bi trebalo da zavlada celim regionom, pa i među državama članicama EU, odnosno onima koje već jesu u Uniji.

VEZANE VIJESTI
Zvizdić: 20. septembra očekujem 'zeleno svjetlo' za upitnik
Svi smo svjesni da perspektiva budućeg članstva u EU zavisi od doprinosa bezbjednosti i miru u regionu i da bi trebalo da bude i u interesu Hrvatske koja već jeste članica EU. Naravno, postoje rane iz prošlosti, tenzije među narodima ali još jednom – na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika.

Savjetovao bih kolege i ljude koji su na odgovornim pozicijama u regionu da se odupru verbalnim napadima zato što to izaziva reakcije i proizvodi nervozu i probleme. Potpuno razumijem da su u toku kampanje, ali ipak i u toku predizborne kampanje trebalo bi biti svjestan da postoji i dan nakon izbora i da treba sarađivati."


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Za one koji nisu upuceni,u BiH se ne postuje oko 90 odluka ustavnog suda pa prema tome se nece postovati ni ova o danu RS-a.....Ustavni sud je politicki sud koji radi za SDA

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi