Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Osnovne i srednje škole u Mostaru pod videonadzorom

Mostar

Izvor: Oslobodjenje.ba     04.09.2016 u 15:24 h 0

Osnovne i srednje škole u Mostaru pod videonadzorom

Kamere su već postavljene u školama Posušja, Čapljine, Širokog Brijega, Neuma i Trebinja, dok će projekat u Mostaru premašiti iznos od 100.000 maraka.


Osnovne i srednje škole grada Mostara uskoro bi trebale dobiti videonadzore, koji će prema planu biti postavljeni na ukupno 58 objekata. Za projekat je izdvojeno oko stotinu hiljada maraka iz budžeta Grada Mostara. Načelnik Odjela društvenih djelatnosti pri Gradskoj upravi Božo Ćorić ipak napominje da cijene premašuju brojku od 100 hiljada maraka.
- U međuvremenu je naručen projekt od projektantske kuće, nakon čega je postalo jasno da projektantske cijene znatno premašuju brojku od 100 tisuća maraka. Shodno tome, u narednoj fazi kroz rebalans proračuna, Grad će pokušati pojačati novčana sredstva za realizaciju projekta za koji smatramo da je od velikog značaja za grad, rekao je Ćorić.

Konkurs za izvođača

Potom će se prema prvobitnom planu raspisati javni konkurs za izvođača radova. U proteklom periodu, a s ciljem veće sigurnosti građana, videokamere su postavljene u školama u Posušju, Čapljini, Širokom Brijegu, Neumu i Trebinju.
MUP HNK-a koncem 2014. u Mostaru je postavio videokamere s ciljem povećanja nivoa sigurnosti građana te javnog reda i mira. Kamere su, kako je rečeno u policiji, postavljene na mjestima gdje je ranije počinjeno najviše kaznenih djela, ali, nažalost, na neke od njih je pucano i uništene su. Nadati se kako će ovaj projekt postavljanja videokamera u školama biti od velikog značaja i da će se nasilje, koje svakodnevno uzima sve više maha, smanjiti.

Od početka tekuće godine u Gradskoj vijećnici održan je niz sastanaka o temi suzbijanja maloljetničke delinkvencije prije svega u školama, ali i na ostalim mjestima u gradu. Osnovana je tom prilikom i radna grupa koja je dodatno analizirala situaciju u oblasti nasilja i prijestupništva, identificiravši niz problema u lokalnoj zajednici u oblasti prevencije nasilja, maloljetničkog prijestupništva i primjene alternativnih mjera u postupanju s djecom i maloljetnicima u riziku i kontaktu sa zakonom.

Jedna od mjera

Utvrđeni su i ciljevi i potciljevi utemeljeni na identificiranju problema, a Radna grupa u čijem sastavu su bili pedagozi i prosvjetni radnici preporučila je mjere koje je bilo potrebno poduzeti kako bi se preventivno djelovalo na pojavu nasilja i prijestupništva, kao i primjenu alternativnih mjera u postupanju sa djecom i maloljetnicima. Jedna od mjera koje su navedene bila je i uvođenje videonadzora u školama u gradu Mostaru. Sastanci su upriličeni nakon što je maloljetni Mustafa Tucaković, inače učenik srednje Elektrotehničke škole u Mostaru, zimus usmrtio sugrađanina Đanija Balića. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi