Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kivilcim Kilic, turska ambasadorka na Kosovu: Za Tursku stabilnost i mir na Balkanu je prioritetna tema

Regija

Izvor: Agencija Anadolija     04.09.2016 u 14:54 h 0

Kivilcim Kilic, turska ambasadorka na Kosovu: Za Tursku stabilnost i mir na Balkanu je prioritetna tema
FOTO: Agencija Anadolija

- Turska ambasadorka na Kosovu Kivilcim Kilic ističe da Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) nije organizacija koja se bavi samo restauracijom kulturnog nasljeđa, nego je sa 600 projekata u različitim oblastima, kao što su obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda, smanjenje nezaposlenosti, stvaranje mogućnosti za zapošljavanje žena i putem zvanične pomoći Republike Turske, do sada na Kosovo uložila više od 100 miliona dolara.


Ambasadorka Turske na Kosovu, Kivilcim Kilic izjavila je da je spoljna politika Turske fokusirana na stabilnost i mir u region, naglasivši da zbog terorizma ceo svet prolazi kroz težak period i da ni jedna država ne može opstati izolovana.

Turska ambasadorka Kilic u razgovoru za Anadolu Agency (AA) ocenjuje da se jedna država može osećati sigurnom samo ukoliko u regionu kome vlada mir. 

“Za Tursku i naš narod stabilnost i mir na Balkanu je prioritetna tema. Iz tog razloga stvarajući tesne odnose i razvijajući ekonomske i trgovinske odnose, ne samo sa Kosovom nego i sa svim zemljama Balkana, Turska vidi kao važan svoj doprinos razvoju, stabilnosti i miru u ovom regionu”, kazala je Kilic. 

 Ambasadorka Kilic rekla je kako Turska Kosovo vidi kao člana porodice te da član porodice ne može biti indiferentan prema problemima i zabrinutosti drugih članova porodice. Ona je ocenila da Turska Kosovo smatra članom svoje porodice i zato pruža Kosovu podršku, počevši još od perioda rata kada je otvorila vrata desetinama Kosovara, preko perioda nezavisnosti i posle nje.

Ona je navela da je Turska među prvim državama priznala Kosovo i da će nastaviti da se svim srcem bori za nastavak priznanja od što većeg broja država i za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije. 

Ambasadorka Kilic ističe da je Turska na Kosovu doprinela u različitim oblastima života, počevši od politike i diplomatije, do zdravstva, obrazovanja i bezbednosti. Ona kaže da se putem Udruženja Turaka sveta i njihovih prijatelja (YTB) mnogo kosovskih studenata obrazuje u Turskoj, sa stipendijama koje daje ta institucija. Kilic napominje da se zahvaljujući sporazumu o saradnji u oblasti zdravstva na stotine bolesnih sa Kosova leči u turskim bolnicama, te da kroz rad različitih turskih organizacija kao što su TIKA, ”Yunus Emre” i turskih vojnih snage koje deluju u okviru KFOR-a, kosovski narod podržava u svakoj oblasti. 

-TIKA sa 600 projekata i više od 100 miliona dolara doprinjela ekonomskom razvoju Kosova -

Ambasadorka Kilic ističe da Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) nije organizacija koja se bavi samo restauracijom kulturnog nasleđa, nego je sa 600 projekata u različitim oblastima, kao što su obrazovanje, zdravstvo, poljoprivreda, smanjenje nezaposlenosti, stvaranje mogućnosti za zapošljavanje žena i putem zvanične pomoći Republike Turske, do sada na Kosovo uložila više od 100 miliona dolara. 

“Priča se da TIKA gradi džamije, ali to nije istina. TIKA restaurira džamije koje već postoje i predstavljaju zajedničku kulturu i to u saradnji sa kosovskim zvaničnicima zato što zahtevi stižu od njih. Ni jedan projekat restauracije ne preduzimamo sami, to su zajednički projekti”, kaže Kilic. 

Samo sedam od 600 važnih projekata su restauracije džamija, dodaje ona, navodeći primere raznih drugih projekata. TIKA je 2012. poklonila pet ambulantnih vozila i u Štimlju renoviarala Dom zdravlja. Također, je pružila logističku pomoć za obuku kosovskog zdravstvenog osoblja u Turskoj, dok najveći projekat u zdravstvu ubrzo počinje. To je renoviranje Odeljenja intezivne medicine u Kliničko univerzitetskom centru Kosova. 

Kilic kaže da je TIKA u oblasti obrazovanja sprovela projekte renoviranja i opremanja škola i drugih obrazovnih institucija, da je doprinela razvoju kosovskih farmera i posebno ženskim udurženjima i da je renovirala Ustavni sud. 

Kada je reč o kulturnom Institutitu ”Yunus Emre”, Kilic napominje da ova institucija osim organizovanja raznih umetnički i kulturnih aktivnosti, pomaže i kosovske umetnike i intelektualce. 

Govoreći o oblasti bezbednosti, ambasadorka Turske na Kosovu podseća da se posredstvom Saveta turskih predstavnika na Kosovu u KFOR-u svake godine između 10 i 15 članova bezbedonosnih snaga Kosova obučava na turskom jeziku, a potom šalje prema obostranom sporazumu u Tursku na dalje vojno usavršavanje.

- Značajne turske investicije - 

Prema tom sporazumu, Ministarstvo odbrane Turske je izdvojilo sredstva kojim je do sada nabavljeno šest blindiranih vojnih vozila za bezbedonosne snage Kosova. Prema istom sporazumu, saopštava Kilic, u slučaju potrebe svake godine 50 vojnika sa Kosova može da se pošalje na lečenje u Tursku vojnu bolnicu, u GATA. 

Naglašavajući ulogu turskih biznismena i investitora na Kosovu, Kilic kaže da je se tim investicijama promenila i sredina na Kosovu, sa aerodromom, autoputem i KEDS-om (Služba za distribuciju električne energije na Kosovu).

Trgovinska razmena između dve zemlje je u 2015. iznosila 260 miliona eura, dok su ukupne turske investicije na Kosovu dostigle vrednost od 350 miliona eura. Kilic saopštava da je u 2013. godini Turska sa 87 miliona eura bila na prvom mestu zemalja investitora, dok je u 2015. bila na drugom mestu sa 70 miliona eura, odmah iza Švajcarske. Istovremeno u prvih pet meseci 2016. godine sa 26 miliona eura Turska je na prvom mestu po investicijama i sa 616 registrovanih firmi zapošaljava 7.500 kosovskih građana. Također, Turska je na Kosovu realizovala građevinske projekte u vrednosti od oko milijardu eura. 

Ambasadorka Kilic je izjavila da biznismeni idu u druge države kako bi ostvarili zaradu, ali to ne važi za Kosovo, jer turski biznismeni ne dolaze na Kosovo samo zbog koristi, nego i zbog ukorenjenih društvenih veza. 

Turska ambasadorica ističe i da mogu postojati neki krugovi koji sa svojom nerealnom agendom žele da prevare javnost, s ciljem da oštete odnose među državama. Imajući u vidu da ovakvi ciljevi sa lošom namerom postoje svugde u svetu, Kilic je kazala da se oni ne bave tim problemima i da takvi krugovi svojim nerelanim stavovima štete samo sebi i poverenju javnosti u njih.

Ona je dodala da unutar pozitivne agende sa isključivo dobrim namerama, ima još puno toga da se uradi za zajedničku budućnost Kosova i Turske u pravcu Evropske unije i integracija u međunarodne krugove. 

“Mi želimo da vidimo Kosovo kao državu koja ja postigla ekonomski razvoj, povećala kapacitet proizvodnje, smanjila broj nezaposlenih, koja se učanila u euroatlantske međunarodne organizacije, kao državu kojoj svaki dan raste broj priznanja i kao zemlju koju čeka svetla budućnost. Mi ćemo nastaviti sa našom dugotrajnom podrškom, radom i zalaganjem u tom pravcu,” izjavila je ambasadorka Kilic u razgovoru za Anadolu Agency. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi