Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Han: RS da razmisli i poštuje odluke Suda BiH o referendumu

Bosna i Hercegovina

Izvor: Tanjug     04.09.2016 u 14:37 h 3

Han: RS da razmisli i poštuje odluke Suda BiH o referendumu

BRATISLAVA - Komesar za pregovore o proširenju EU Johanes Han izjavio je danas da odluke Ustavnog suda BiH moraju da se poštuju i da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu koji nameravaju da organizuju vlasti Republike Srpske.


Han, koji je tokom vikenda učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova Unije u Bratislavi, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da "priznaje da to nije prvi put da se odluke suda ne poštuju". "Važno je da razvijemo izvesno razumijevanje o vladavini prava i zadacima koje institucije imaju. Ipak nadam se da će se naći način kojim će biti razriješen ovaj problem.

Mislim da bi trebalo razmisliti o referendumu, ali sa druge strane i još jednom ponavljam - odluke suda se moraju imati u vidu i one se moraju poštovati. Ne želim da se dalje miješam u ovo, ali još jednom naglašavam - odluke suda se moraju uvažavati", rekao je Han.

Na konstataciju RSE da je "između Srbije i Hrvatske nedavno došlo do izvjesnih razmirica" i pitanje da li "strahuje da će Hrvatska nastaviti da koči nastavak pregovora EU i Srbije, ako se ima u vidu ono što se dešavalo tokom ljeta u vezi poglavlja 23 i 24", evropski komesar je odgovorio da "svih šest zemalja u regionu, koje još nisu članice EU, imaju međusobni dogovor da se podržavaju ili barem ne sputavaju u aktivnostima koje se tiču perspektive ulaska u EU".

"Rekao bih i da bi ovakva vrsta dogovora i takav duh bi trebalo da zavlada cijelim regionom, pa i među državama članicama EU, odnosno onima koje već jesu u Uniji. Svi smo svesni da perspektiva budućeg članstva u EU zavisi od doprinosa bezbednosti i miru u regionu i da bi trebalo da bude i u interesu Hrvatske koja već jeste članica EU.

Naravno, postoje rane iz prošlosti, tenzije među narodima ali još jednom - na odgovornim političarima je da povedu računa o ovome i tu vidim razliku između političara i državnika", kazao je Han.

On je naveo da bi "savjetovao kolege i ljude koji su na odgovornim pozicijama u regionu da se odupru verbalnim napadima zato što to izaziva reakcije i proizvodi nervozu i probleme".

"Potpuno razumijem da su u toku kampanje, ali ipak bi i u toku predizborne kampanje trebalo biti svestan da postoji i dan nakon izbora i da treba sarađivati", ocijenio je Han.

Upitan da li "misli li da je moguće da se pitanje vizne liberalalizacije za Kosovo riješi ove ili možda sljedeće godine", Han je kazao da "to sada prije svega zavisi od samog Kosova". "Jedan od važnih uslova je rješavanje konflikta o razgraničenju sa Crnom Gorom. Sa njom postoji dogovor o tome od avgusta prošle godine i Crna Gora je već usvojila neophodne zakone. Još uvijek čekamo da i Kosovo to učini. Prošlog četvrtka trebalo je da bude glasanje (u parlamentu Kosova), ali to je suspendovano bez najave ikakvog novog datuma.

Dakle, na Kosovu je da riješi ovu situaciju. To je uslov koji ne možemo da zanemarimo i ako ne može da reši to kako treba, neće biti ni pozitivnog izveštaja sa naše strane, odnosno od strane Evropske komisije, i samim tim će na Evropskom savetu i Evropskom parlamentu biti da preduzmu neophodne odluke", rekao je komesar za pregovore o proširenju EU.

Na pitanje "da li je Evropska komisija možda malo požurila u pogledu vizne liberalizacije sa Kosovom, stavljajući ga u grupu sa Ukrajinom i Gruzijom", Han je odgovorio odrično.

"Kada smo donjeli taj pozitivan izveštaj on je trebalo da se shvati kao uvod u poslednji izvještaj. Navedeno je da Kosovo treba da ispuni sve uslove, tada je još bilo neispunjenih zahteva i rešavanjem tih pitanja na adekvatan način od nas bi dobili zeleno svetlo i pozitivan izveštaj.

Tako da poštujući to, inicijative jeste bilo, ona je još tu, a na građanima Kosova je da je realizuju", kazao je Han. Upitan "da li je ubjeđen da će se izbori u Makedoniji održati u decembru", Han je rekao da su se u toj zemlji "dogovorili oko datuma (11. decembar)".

"Mislim da su sada shvatili da su u ovom trenutku došli do veoma ozbiljne tačke u razvoju zemlje, ali nisu tu samo izbori u pitanju.

Oni takođe moraju da implementiraju prioritetne reforme. Dakle, izbori jesu važni jer se došlo do izvjesnih zaključaka i u određenoj su fazi ali još nisu pri kraju neophodnog reformisanja i to je nešto na šta ih moramo podsjetiti. Sve njih", zaključio je Han za RSE. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. BRD je posle pada berlinsog zida iraspada varsaupakta krenula da ispunjava Hitlerov plan prvo ex yu jer su stvorili nacionaliste koji su se mnogo zla napravili na svim stranama .
    sadasu stali jer Rusija je jaka za nato

  2. I medjunarodna zajednica treba da razmisli o svojoj ulozi u BiH .dosli su navodno da pomognu a nikad to nisu pokazali ...gledaju samo svoj interes .zato i jeste stanje lose.

  3. RS ne postuje BiH....niti BiH postuje RS...realnost

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi