Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

10 znakova da će vaš muškarac biti dobar tata

Lifestyle

Izvor: Vecernji     03.09.2016 u 19:57 h 0

10 znakova da će vaš muškarac biti dobar tata
FOTO: pixabay.com

Kada planirate zajednički život s partnerom, razmišljate o tome kako će sve to izgledati, hoće li on biti dobar otac vašoj djeci…


Postoji nekoliko karakteristika koje pokazuju da je on dobar “materijal” za tatu.

1. Obavlja kućanske poslove

Naravno, ne računate na to da će on sve raditi umjesto vas, ali ako pokazuje volju da ponekad obveze, poput spremanja hrane ili brisanja prašine u kući preuzme na sebe, to je svakako dobar znak. Nije poanta u tome što će tko napraviti, već je važno to što je on voljan aktivno sudjelovati u zajedničkom životu. Uostalom, njegova pomoć u kući dobro će vam doći kada dobijete bebu i imate hrpu obveza.

2. Funkcionira pod pritiskom

Kada se nađete u nekoj teškoj situaciji, sigurno želite računati na podršku svog partnera, a ne na nekoga tko će sjesti pokraj vas i plakati. Muškarac koji se može snaći kada je pod pritiskom ili u nekoj stresnoj situaciji vjerojatno će moći i umiriti bebu kada zaplače u tri sata ujutro.

3. Brine o vašim potrebama

Nitko od partnera ne traži ispunjenje neostvarivih želja, ali ako on brine o vašim potrebama i želi učiniti sve što može da vi budete zadovoljni, jasno je da je spreman uložiti u vašu vezu i zajednički život. To što brine o vama znači da nije sebičan, kao i da će dati sve od sebe da bi se dobro brinuo i o vašoj djeci.

4. Odgovoran je

Obratite pažnju na njegovo ponašanje – ukoliko je jedan od onih muškaraca koji uredno plaćaju svoje račune, razmišlja o tome je li ponio sve što mu je potrebno za predstojeće putovanje… znači da je odgovoran i da će takav biti prema vašoj djeci. U svakom slučaju, ne možete očekivati od nekoga tko je kao “muha bez glave” da će sutra moći voditi računa o djeci.

5. Ima kućne ljubimce

Možda vam se čini potpuno nevažnim, ali muškarac koji je imao ili ima kućnog ljubimca navikao je razmišljati o još nečijim potrebama, a ne samo o svojima. Briga o tome je li ljubimac sit i iskustvo u čišćenju dlaka, izmeta… nisu isto što i očinstvo, ali su dobra osnova za tu “ulogu”.

6. Zabavan je

Ako dijelite smisao za humor i on vas zna nasmijati onda kada vam nije ni do čega, to znači da će biti brižan i zabavan tata, ali i da će svojim komentarima i ponašanjem znati uljepšati vam dan.

7. Odlučan je

Kada odlučite započeti zajednički život, važno je da znate kako u svakom trenutku možete računati na podršku svog partnera. Zato vam treba samostalan i odlučan muškarac, a ne onaj koji prije svakog odlaska do dućana još uvijek zove mamu da joj se javi. Kada budete imali bebu, muškarca koji je samostalan i snalažljiv nećete morati zvati svake dvije minute da mu objasnite kako se mijenjaju pelene, gdje stoji hrana za dijete…

8. Ponekad vam se suprotstavlja

Naravno, samo onda kada stvarno niste u pravu. Možda to zvuči kao da ćete se češće svađati, ali poanta je u tome da vas on svojim suprotstavljanjem i izražavanjem svog mišljenja spusti na zemlju onda kada je to potrebno. Također, ovakvo ponašanje će mu sasvim sigurno pomoći u odgoju djeteta, osobito kada uđu pubertet.

9. Osjećajan je i dobar

Jednostavno, ako vaš partner ne odbija bilo kome pomoći kada može, brine o tome da (ne)namjerno ne povrijedi druge, možete računati na to da će vašu djecu naučiti pravim vrijednostima. Zar to i nije najbitnije?

Kako je tata koji je raznježio Hrvatsku lagao na porodu

10. Želi biti dobar tata

Jedno je sigurno – kada vaše prvo dijete dođe na svijet i nemate iskustva u roditeljskoj ulozi, važno je da znate da on barem želi biti dobar otac i da će dati sve od sebe da to i ostvari.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi