Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Devet načina kako da shvatite šta želite od vlastitog života

Lifestyle

Izvor: N1     03.09.2016 u 17:41 h 0

Devet načina kako da shvatite šta želite od vlastitog života
FOTO: pixabay.com

Imate li viziju šta želite od sopstvenog života? Da li razmišljate uopće o tome? Da li ste ikada, barem približno bili blizu odgovora.


Ako niste, niste sami?

Neki od najuspješnijih ljudi su u relativno poznim godinama shvatili šta zapravo žele od sebe i života kojeg vode. Srećom po nas/vas, onaj ko još nije dokučio odgovor - ima ekspresno rješenje.

Ostanite mirni, i trasirajte sebi put prema karijeri koju želite sa ovih devet jednostavnih koraka.

1. Udahnite duboko, i shvatite da je vaše trenutno stanje potpuno normalno.
Karijera nije jednosmjerna ulica, niti svjetlo na kraju tunela. Važno je da putujete u pravom smjeru i pravcu.

Kyan Khan, trener za karijere kako mu glasi službeno zanimanje za Business Insider pojasnio je kako saznati šta želite od života i posla, te ponudio niz savjeta kako u najkraćem roku doći do te istinske sreće.

Julia Child nije znala ispeći ni jaje do 30. godine života. U 50. je napisala svog prvog Kuhara, a John Hamm je radio kao konobar do 29. godine - da bi sada bio uspješan TV glumac.

2. Oslonite se na neizvjesnost
Svi mi želimo pokupiti svu pamet svijeta dok smo još mladi. Deepak Chopra, osnivač The Chopra Foundation kaže da mu je cijeli život neizvjestan, ali da je karijera doktora ono što je uvijek priželjkivao.

U znanju je neizvjesnost, i tek kada shvatite to - otvaraju vam se vrata nepoznatog, što je konstantno obnovljivo - napisao je.

3. Eksperimentišite
Kada idete za svojim strastima - to zvuči odlično, ali kada ne znate šta vam je strast - to je trnovit put već.

Ivanka Trump je za BI kazala da je najbolji put da otkrijete šta volite taj da probate nove stvari. Konstantno. Razmišljajte manje, radite više na tome.

Identifikacija novih stvari ili pojava koje vas zanimaju je ključ do pronalaska sebe. Bez obzira da li radite ili samo volontirate u poljima koja vas potencijalno zanimaju.

4. Napravite listu svega onoga što želite/ne želite
Napišite na papir sve one elemente bilo kojeg posla koji vas zanimaju. Kao i one koji vas ne zanimaju, kazao je Khan.

Karijera u svakom slučaju mora da odgovara karakteru osobe. Primjera radi, ako volite pričati sa ljudima, apstraktno razmišljati i raditi nezavisno koristeći ništa drugo do vlastiti mozak, možda bi vam karijera reportera odgovarala?

Morate i znati za koliko novca želite da radite, odnosno - koliko vam novca ispunjava vaše potrebe. Ili vam je možda društveni status najbitniji?

Kada tražite posao, uvijek pogledajte te dvije liste koje ste napravili, i uvijek ih dopunjujte sa iskustvom.

5. Razmislite o vašim jakim stranama
Koje vještine kome možete ponuditi? Koje su najjače strane vaše ličnosti? Šta radite najbolje? Oslonite se na karijerni pravac gdje dominiraju vaše najbolje strane.

6. Koja vrsta posla i poslovnog okruženja vas uzbuđuju
Da li najbolje radite sami, ili u grupi? Da li najbolje radite jednokratno ili na duže staze.

Onda ćete znati da li vam odogovara velika kompanija ili eventualno neki freelance posao. Startup je uvijek idealna opcija, pogotovo danas.

Ne izbjegavajte ni male grupe ili individualnost unutar velikih kompanija. Također, morate saznati da li najbolje radite autonomno, ili kada imate nadzor.

7. Budite svjesni svog okruženja i gradite mrežu ljudi
Razgovarajte sa porodicom, prijateljima, bivšim kolegama, što poslovnim što fakultetskim. Oni će vam možda dati uvid u vaše strane kojih do sada niste bili svjesni. Upijajte sve što možete saznati o sebi, kako bi na koncu odgovorili na pitanje - šta stvarno želite od sopstvenog života.

8. Pazite na nivo vašeg obrazovanja
Za neke poslove će vam biti potrebna diploma. Za neke dodatna edukacija, tipa seminara ili kursa.

U krajnjem slučaju, danas je sve dostupno - i svoje znanje, bez obzira na fakultetsku diplomu, uvijek možete nadograditi na razne načine.

Istražite sve 'poljanje' svojih interesa, i nikada ih ne zaboravite unaprijediti. Ulazeći dublje u vještine koje su vam potrebne za određenu karijeru - na koncu ćete shvatiti da cijeli život morate učiti.

Tu nema izuzetka.

9. Koliko iskustva imate
Budite iskreni sami prema sebi. Ne možete očekivati da prvi radni dan postanete direktor kompanije, ili šef radne grupe, kaže Kahn.

Ako vas zanima posao - recimo koordinatora, pripremite se da budete asistent određeni period. Radite na sebi, unaprijeđenju sebe i odnosa s ljudima, kao i unaprijeđenju svog znanja (iz svih mogućih oblasti) i na koncu - doći ćete na mjesto koje ste uvijek sanjali.

Pitajte bilo koga iz vašeg okruženja ko je uspio po našim standardima. Neće vam reći ništa drugačije, osim možda - družite se s ljudima.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi