Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Evo šta kafa zaista radi vašem tijelu, i to iz minuta u minut

Lifestyle

Izvor: B92     03.09.2016 u 14:29 h 0

Evo šta kafa zaista radi vašem tijelu, i to iz minuta u minut
FOTO: pixabay.com

Napitak koji voli cio svijet.


Nakon što saznate, šta se u stvari dešava vašem organizmu poslijekonzumiranja jedne šoljice kafe, zapitaćete se da li da nastavite da je pijete. 

Za mnoge od nas, kafa je mnogo više od običnog pića, ona je nezaobilazni dio našeg buđenja, poseban ritual, nešta bez čega jednostavno ne možemo zamisliti dan. 

Šolja tople mirisne kafe, u svakom trenutku je dobra ideja, bez obzira da li je u pitanju večera sa porodicom, prijateljima, ili poslovnim partnerima. 

Svi smo upoznati sa činjenicom, da kafa može imati negativne posljedice po naše zdravlje i naše tijelo, zbog čega neki ljudi čak i razmišljaju da prestanu da je piju. 

A konačno možete da saznate i šta se dešava vašem tijelu, nakon konzumiranja jedne šoljice kafe. Ljubitelji kafe biće šokirani, jer ono što je otkriveno, prilično je zapanjajuće.

Prvih 10 minuta: 

Kofein direktno ulazi u vaš krvotok. Nakon čega će vaš puls i krvni pritisak naglo porasti. 

Nakon 20 minuta: 

Kofein najprije stimuliše centralni nervni sistem. 

Osjećate se fokusirano i razbuđenije, i mnogo lakše donositi odluke, kao i rješavati probleme. 

Kofein vam pomaže da se osjećate odmornije, povezivanjem sa “adenozin” receptorima u vašem mozgu. 

30 minuta: 

Vaše tijelo počinje da luči veliku količinu adrenalina, što može dovesti do oštrijeg vida, i vaše zenice će se vidljivo proširiti. 

40 minuta: 

Nivo seratina u vašem tijelu počinje da raste. Što poboljšava funkcionisanje motornih neurona, koji svojim funkcijama povećavaju snagu mišića, tako su i vaši pokreti su bolje koordinisani. 

4 sata: 

Kafa može uvećati brzinu kojom naše ćelije oslobađaju energiju. Kada se to desi desi, naše tijelo počinje da gubi kilograme, čak iako se ne krećemo. 

Kofein takođe potstiče stvaranje želudačne kiseline. 

6 sati: 

Kofein, glavni sastojak kafe, direktno djeluje na koncentraciju kalcijuma u ćeliji, takođe prouzrokuje odavanje tečnosti iz organizma. 

Pored vode, vaše tijelo takođe izgubi i neke jako bitne vitamine, i minerale, što može dovesti do manjih poremećaja metabolizma. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi