Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Aralsko more nestaje pred očima svijeta (VIDEO)

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     03.09.2016 u 12:56 h 0

Aralsko more bilo je četvrto najveće jezero na svijetu, ali sada ga čine dvije obične “barice”. NASA je objavila video na kom se vidi kako se nekadašnje Aralsko more od 2000. godine do danas smanjuje i dijeli na dva odvojena jezera – sjeverno i južno.


Jezero se smanjuje još od šezdesetih godina kada je Sovjetski Savez promijenio tok dvije velike reke koje su “hranile” jezero, Amu Darju i Sir Darju, kako bi navodnjavali polja Uzbekistana i Turkmenistana.

Posljedice njihovog poteza su dalekosežne.

Aralsko more je isušilo, a njegov životinjski svijet je gotovo u potpunosti uništen. Salinitet njegove vode je naglo skočio, kao i koncentracija đubriva i pesticida.

Osim toga, so koja je ostala na isušenom tlu sada se raznosi dalje i uništava kvalitet obradivog zemljišta.

Ipak, u ovoj mračnoj slici postoji tračak nade – 2005. pokrenut je projekat izgradnje Kokaral brane, koji finansira Svjetska banka i zahvaljujući kom se 15 vrsta ribe vratilo u Aralsko jezero. Druga faza projekta trebalo bi da nastavi sa obnovom Sjevernog Arala. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi