Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Jelo od povrća koje obožavaju i najveći mesojedi

Lifestyle

Izvor: Nezavisne novine     03.09.2016 u 09:20 h 0

Jelo od povrća koje obožavaju i najveći mesojedi
FOTO: Nezavisne novine

Ovo obavezno morate da probate - ratatuj u tepsiji! U pitanju je francuski recept koji se bazira na povrću - sočan je, ukusan i jako lak za pravljenje!


Uz sve to je izuzetno zdrav, a mogu ga jesti i osobe na postu i vegetarijanci.

Ukoliko želite da svom organizmu podarite obrok pun vitamina i minerala, da pročistite digestivni trak i napravite pauzu od teške masne hrane onda definitivno pogledajte recept sa uputstvom i saznajte kako se sprema ratatuj!

Potrebni sastojci:

Za sos: 1 crni luk, 2 šargarepe, 2 celera, 1 kašika putera i maslinovog ulja (za posnu varijantu umjesto putera iskoristite biljni margarin), 2 čena bijelog luka, 1 žuta i 1 crvena paprika babura, 2 čili papričice, 800g paradajz sosa, 1 kašičica miješanih začina, Provanse (ako nemate njih, možete upotrijebiti neki drugi francuski začin), So, biber, 6 svježih listova bosiljka.

Sjeckano povrće: 2 žute tikvice, 2 zelene tikvice, 2 patlidžana, 6 paradajza. Svo povrće isjeckajte na što tanje kolutove.

Začinskli preliv: 2 kašike ulja, 1 kašičica isitnjenog bijelog luka, 1 kašičica isjeckanih listova majčine dušice, so, biber.

Priprema:

Korak 1: Ispecite paprike, ostavite ih da se napare 15 minuta kako bi se lakše oljuštile. Pripremite povrće. Šargarepe, celer i crni luk isjeckajte na sitne kockice; bijeli luk i listove majline dušice što sitnije; a obje vrste tikvice, patlidžan i paradajz na što tanje kolutove (oko 2mm debljine). Pečene paprike ogulite, očistite od sjemenki i isjeckajte na kockice.

Korak 2: Na vrelom maslinovom ulju i istopljenom puteru 10 minuta dinstajte luk, šargarepu i celer, pobiberite i dodajte bijeli luk, pa dinstajte još par minuta i na kraju ubacite i pečenu papriku i paradajz sos. Začinite mješavinom začina iz Provanse. Kuvajte sve zajedno još 20-ak minuta.

Korak 3: Ubacite sos u blender, dodajte svježe listove bosiljka i sve meljite da dobijete kašastu masu. Vratite smjesu nazad u tiganj. Preko poredajte okrugle kriške povrća. Posolite, pobiberite i prelijte mješavinom maslinovog ulja, bijelog luka i isitnjene majčine dušice. Pokrijte aliminijumskom folijom i ubacite u rernu da se peče 3 sata na 140 stepeni. Skinite foliju, pa prije serviranja vratite da se zapeče 45 minuta na 180 stepeni.

 Pospite svježim bosiljkom i poslužite. Ratatuj se služi ide kao prilog uz glavno jelo, ali može da se serivra i samostalno sa kuskusom, pastom, pirinčem ili hljebom. Prijatno!    

  (Mogujatosama.rs) 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi