Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nakon sastanka u Beogradu poljuljano političko jedinstvo

Regija

Izvor: N1     02.09.2016 u 19:54 h 0

Nakon sastanka u Beogradu poljuljano političko jedinstvo
FOTO: N1

Postoje mogućnosti da dođe do zabrane ili privremenih mjera oko najavljenog referenduma u RS, potvrdio je danas ovo entitetski predsjednik Milorad Dodik, ali je i najavio da bez obzira na sve nema odustajanja.


Da ne odustaju potvrdili su lideri opozicionih stranaka. Međutim, pojedini članovi Saveza za promjene mišljenja su da nakon sastanka u Srbiji odluku o referendumu treba preispitati.

Referendum zakazan za 25. septembar će se održati i dalje je stav i vlasti i opozicije u Republici Srpskoj.

Referendumsko pitanje jasno formulisano i odnosi isključivo na 9. januar, stav je entitetskog predsjednika.

"Ovaj referendum nije o teritorijalnom intergritetu BiH ni u jednom pitanju to ne postoji. Ovo je o Danu RS i BiH se ne tretira ovim referendumom i treba pažnju zadržati na ovom pitanju i bez špekulacija šta će biti u neko dogledno vrijeme", rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Nedostavljanje biračkih spiskova od CiK-a neće spriječiti referendum. Neće ni stav PiC-a i izostanak podrške od Srbije, tvrdi Dodik.

Podršku referendumu i dalje daju lideri opozicionih stranaka. No, prema stavu Srbije nisu ravnodušni.

"Uvažavamo mišljenje i EU i Srbije, ali mi prije svega moramo ispoštovati Odluku koju je donijela Narodna skupština", kazao je Branislav Borenović, PDP.

"Nije prijatno građanima RS kada čuju da neku političku aktivnost ne podržava zvanična vlast u Srbiji. To se nije desilo decenijama od Vens-Ovenovog plana", izjavio je Dragan Čavić, NDP.

Poruke iz Srbije različito tumače i građani.

"Tako je moralo biti, a mi znamo svoje. Nije ni da nas nisu podržali, a na nama je kako ćemo odlučiti."
"To je očekivano. To je politika."
"Kako svi nešto pitamo, svi ne možemo ništa samo možda je trebalo doći do nekog sporazuma."

Iako svi lider političkih stranaka tvrde da se od referenduma ne treba odustati ipak je nakon sastanka u Beogradu poljuljano je i političko jedinstvo.

Potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića najavio je da će SZP preispitati svoj stav oko referenduma. Sa druge strane potpredsjednik NS Nenad Stevandić poručuje da bi to bilo gore od izdaje.

Dok se većina pita da li je ovakva retorika u svrhu izborne kampanje ili sluti poljuljanosti stavova oko referenduma, Milorad Dodik najavljuje da se 9. januar 2017. godine, na 25. godišnjicu od osnivanja ovog entiteta proslaviti pompezno.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi