Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ustavni sud BiH "slučaj referendum" vraća na početak?

Bosna i Hercegovina

Izvor: N1     02.09.2016 u 18:09 h 0

Ustavni sud BiH
FOTO: N1

"Sud je obavezan odlučiti o zahtjevu za preispitivanje odluke i odlučit će na plenarnoj sjednici bez obzira što je odluka obavezna i obavezujuća i prije odlučivanja po zahtjevu za preispitivanje i bilo je obavezno primjeniti je", rekao je za N1 predsjednik Ustavnog suda BiH, Mirsad Ćeman.


Ćeman je istakao da se mogu desiti dvije situacije.

"Prva je da Ustavni sud utvrdi da nema elemenata za preispitivanje odluke, što znači da ostaje pri odluci 26. novembra prošle godine. To znači da se mora ići u odlučivanje i po zahtjevima koji se tiču kasnije donesenih odluka o provođenju referenduma u RS."

U drugom slučaju postoji mogućnost da se slučaj vrati na sami početak.

"U drugom slučaju ako se desi da Sud nađe da ima elemenata, a ništa ne prejudiciram niti u jednom niti u drugom slučaju, to bi značilo da se predmet U3/13 koji se tiče 9. januara kao dana entiteta RS vraća na početak, a to znači u fazu da se o njemu odlučuje od početka, razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti što podrazumijeva sve procedure koje su se u među vremenu desile", kazao je Ćeman.

On je kazao da bi kod takvog stanja stvari značilo da odluke o referendumu i zahtjevi u vezi sa provođenjem referenduma ne bi bile aktuelne i trebalo bi ih obustaviti te rješavati ih ako se dođe u istu pravnu poziciju.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi