Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

MMF o reviziji trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom: Ekonomski oporavak snažniji nego što se očekivalo

Regija

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     02.09.2016 u 17:57 h 0

MMF o reviziji trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom: Ekonomski oporavak snažniji nego što se očekivalo
FOTO: Agencija Anadolija

BEOGRAD– Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastian Sosa, predstavljajući izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda o reviziji trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom rekao je da je opšti stav pozitivan, da se u izveštaju priznaju dobri rezultati Srbije u ostvarivanju programa, naročito dobri rezultati kada su u pitanju makroekonomski pokazatelji, a neki od ciljeva su ispunjeni i više nego što je predvideo, javlja Anadolu Agency (AA).


”Podržavamo poziciju kada je u pitanju monetarna politika. Kada je u pitanju fiskalna politika, većina ciljeva u smislu deficita, primarne tekuće potrošnje su bili zadovoljeni. Do sredine 2016. godine mi vidimo da je deficit pao na četiri posto BDP-a, što je važan pokazatelj, jer čini se da je posle mnogo godina to dostiglo vrhunac i da će se ovaj trend nastaviti u sledećih nekoliko godina“, rekao je Sosa. 

On je dodao da MMF ohrabruje ojačavanje fiskalne stabilnosti, poboljšanje regulatornog okvira i okvir za superviziju, a naročito da se sprovede strategija da se smanji iznos problematičnih kredita, gde se pokazuje određeni napredak. 

”Kada se radi o strukturnim reformama, to je ključni front što se tiče programa, bilo je dosta napredka u mnogim oblastima, u nekima slučajevima je bilo kašnjenja i preformulacija nekih strukturnih odrednica prema programu, ali u poslednje vreme smo videli napor da se ponovo pokrene programska platforma“, dodao je Sosa. 

Kako je naveo Sosa, ekonomski oporavak Srbije je bio snažniji nego što se očekivalo, što se desilo zahvaljujući velikim privatnim investicijama, ali i izvozu. 

”Došlo je do povećanja poverenja poslovne zajednice, uglavnom zbog nedavnih reformi, što je omogućilo da proizvodnja poraste u prva dva kvartala ove godine i mi projektujemo 2,5 posto BDP u 2016. godini, a 2,75 posto u sledećoj godini. Što je još važnije, u srednjeročnom periodu verujemo da će strukturne reforme stvoriti mogućnost da trend rasta bude i četiri posto BDP-a, što je naša trenutna procena potencijalnog rasta za Srbiju“, kazao je Sosa. 

Dodao je i da je primetna tendecija smanjenja deficita, koji je prošle godine pao na 4,75 procenata te da veruju da će se trend nastavitii u 2016. godini te da je važno to što se deficit finansira direktnim stranim investicijama. 

”Inflacija je bila ispod ciljane vrednosti, zbog nekih šokova na strani ponude. Mi mislimo da su oni privremeni, niže cene uvozne robe i niže cene hrane. U tom kontekstu očekujemo da inflacija bude oko 1,3 posto ove godine, a da će sledeće godine lagano porasti na tri posto“, rekao je Sosa. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi