Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Thaci sa novim čelnicima EU i EULEX-a na Kosovu: Potvrđena podrška evropskoj perspektivi zemlje

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     02.09.2016 u 17:50 h 0

Thaci sa novim čelnicima EU i EULEX-a na Kosovu: Potvrđena podrška evropskoj perspektivi zemlje
FOTO: Agencija Anadolija

PRIŠTINA- Predsednik Kosova Hashim Thaci primio je danas novu šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliyu Apostolovu, koja je jučer zvanično stupila na dužnost, javlja Anadolu Agency (AA).


Kosovski predsednik Thaci je tokom sastanka naglasio da je Kosovo u proteklim godinama vidljivo napredovalo u realizaciji težnji građana Kosova za učlanjenje u Evropsku uniju.

”Uz vašu podršku mi ćemo prevazići preostale izazove“, dodao je Thaci. 

S druge strane, nova šefica Kancelarije EU na Kosovu, koja je i specijalna predstavnica EU za Kosovo, Apostolova je potvrdila podršku EU evropskoj perspektivi Kosova. 

”Nestrpljivo očekujem da radim sa vama na unapređenju agende Evropske unije o Kosovu, na pitanjima sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, liberalizaciji viza, ljudskim pravima i nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, na kojem je EU jednako angažovana na obe strane”, rekla je Apostolova. 

Bugarska diplomatkinja, koja je zamenila Slovenca Samuela Žbogara, istakla je da je posebno ohrabrena time što je postignuta saglasnost o održavanju redovnih sastanaka. 

Na ovom sastanku, predsednik Kosova Thaci je naglasio da što pre treba da se ukinu vize građanima Kosova, kako bi i oni postali deo slobodnog kretanja u Evropi. 

Predsednik Kosova Hashim Thaci danas je primio i novu šeficu misije EULEX-a Alexandru Papadopoulou. Grkinja, Papadopoulou je, također, jučer stupila na dužnost nove šefice Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX). Ona je na toj dužnosti zamenila italijanskog diplomatu Gabriele Meuccia.

Thaci i Papadopoulou su razgovarali saradnji kosovskih institucija sa EULEX-om, o povećanju novih kapaciteta i izazovima pravosudnih institucija.

“Saradnja sa institucijama i dobar rad EULEX-a su učinili da do sada ova misija ima uspeha na Kosovu. Zahvaljujući podršci EULEX-a i naše institucije pravosuđa su osnažene i povećale svoje radne kapacitete", rekao je kosovski predsednik Thaci. 

Alexandra Papadopoulou je rekla da će EULEX nastaviti saradnju sa kosovskim institucijama i u okviru svojih nadležnosti uvek će ih podržavati. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi