Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Milioni potrošeni za ''bijeli hljeb''

Bosna i Hercegovina

Izvor: Nezavisne novine     02.09.2016 u 15:37 h 0

Milioni potrošeni za ''bijeli hljeb''

Budžet Federacije BiH prekoračen je prošle godine za oko 190.000 KM, korisnici budžeta stvorili su veće obaveze od odobrenih za 12,6 miliona KM pa su vršene preraspodjele, mahom u decembru, a nisu poduzimane ni mjere za uravnoteženje budžeta.


Ovo su neki od nalaza federalnih revizora u izvještaju o budžetu FBiH za prošlu godinu, objavljenom juče, zbog kojih je izvršenje budžeta FBiH, iz kog su se finansirale 64 institucije, dobilo negativno mišljenje.

Uz to, iako je federalni budžet kraj godine dočekao u suficitu od oko 89,8 miliona KM, federalni revizori su istakli da ovaj rezultat ne mogu potvrditi za najmanje 84 miliona KM.

"Kratkoročne obaveze manje su iskazane za 60,1 milion KM. Obaveze po pravosnažnim sudskim presudama i izvršnim rješenjima u iznosu od 23,6 miliona KM pogrešno su iskazane kao povećanje obaveza i smanjenje razgraničenih rashoda. Ostvareno je prekoračenje budžeta", pojasnili su revizori i napomenuli da se ni iskazani akumulirani deficit budžeta FBiH od 83,1 milion KM ne može potvrditi za najmanje 84 miliona KM.

U nizu utvrđenih nepravilnosti u planiranju i izvršavanju budžeta FBiH u prošloj godini, revizori su naveli potrošnju tekuće rezerve za izdatke koji su bili poznati iako se ona koristi za hitne i nepredviđene situacije, zatim isplatu tekućih transfera sedam ministarstava bez jasnih kriterija i kasnijeg adekvatnog nadzora utroška, isplatu jubilarnih nagrada.

"Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida Odbrambeno-oslobodilačkog rata je odobreno 50.000 KM za isplatu jubilarnih nagrada uposlenicima, dok su izdaci za ove namjene iskazani u iznosu od 97.698 KM, što predstavlja prekoračenje odobrenog iznosa za 47.698 KM. Ministarstvo je donosilo rješenja o isplati jubilarnih nagrada uposlenicima od maja 2015. godine i pored činjenice da je u momentu donošenja rješenja na snazi bio Zaključak Vlade FBiH (v. broj: 1426/2012 od 23.10.2012. godine) koji se odnosi na obustavu isplate jubilarnih nagrada te da sredstva nisu bila odobrena budžetom FBiH za 2015. godinu. Isplate su vršene i uposlenicima čije je pravo dospijevalo u ranijim godinama sve do 26.06.2015. godine".

Problem su bile i naknade za rad u komisijama, jer za značajan broj nisu utvrđeni kriteriji za izbor članova, što dovodi do favoriziranja i angažmana istih ljudi više puta iako primaju platu za redovan rad. Problem koji se ponavlja su i ugovori o djelu, jer se sklapaju za redovne poslove institucija.

Za unajmljivanje prostora i zgrada potrošeno je oko 4,3 miliona KM i ti troškovi su, ponovili su revizori, nastali kao rezultat nerješavanja pitanja smještaja federalnih institucija.

Kada su u pitanju ostali troškovi, konstatovano je da je za "bijeli hljeb", odnosno naknadu plate po prestanku obavljanja funkcije za 46 federalnih poslanika, 13 delegata, osam ministara i šest savjetnika, te potpredsjednika FBiH i sedam savjetnika, isplaćeno nešto više od dva miliona KM.

Nismo uspjeli dobiti izjavu ministrice finansija FBiH Jelke Milićević. Revizori su u izvještaju napomenuli da se jedino Ministarstvo finansija očitovalo o nacrtu ovog njihovog izvještaja i da date primjedbe nisu prihvatili.

Potrošnja iz budžeta FBiH u 2015. godini:

Plate i naknade - 203,4 miliona KM

Zaposleno u federalnim institucijama - 6.899 osoba

"Bijeli hljeb" - dva miliona KM

Putni troškovi - 2,2 miliona KM

Telefoni i internet - 2,4 miliona KM

Gorivo - 1,8 miliona KM

Održavanje vozila - milion KM

Unajmljivanje prostora za smještaj - 4,3 miliona KM

Komisije i druga radna tijela - 1,7 miliona KM

Ugovor o djelu - 2,6 miliona KM

Reprezentacija - 406.700 KM

Tekuća rezerva - 2,1 milion KM


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi