Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Obnova bijeljinske gimnazije za bolju nastavu

Bijeljina

Izvor: Nezavisne novine     02.09.2016 u 15:05 h 0

Obnova bijeljinske gimnazije za bolju nastavu

U sklopu projekta Energetske efikasnosti koji realizuje Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologju RS planirana je obnova bijeljinske gimnazije “Filip Višnjić”


Objekat je izgrađen 1978. godine, dograđen u dva navrata 2003. i 2006. godine sa dve odnosno sa četiri učionice.

Termička izolacija vanjskog omotača postoji samo na fasadnim zidovima dograđenog dijela dok u postojećem dijelu objekta ne postoji termička izolacija.

Fasadni prozori i vrata su aluminijumski sa dvostrukim ostakljenjem u lošem stanju.

Sistem grijanja je centralni preko sopstvene kotlovnice. Postojeći kotlovi na ugalj su proizvedeni 1971.godine i u jako su lošem stanju. Cirkulacione pumpe su zastarjele sa konstantnim brojem obrtaja. Ni jedno grijno tijelo (radijator) nije opremljen sa termostatskim radijatorskim setom za decentralnu regulaciju temperature vazduha u prostoru. Sistem grijanja je daljinski

Konstrukcija vanjskog omotača je karakteristična za period izgradnje sa slojem dodatne termičke izolacije u sistemu poda, zidova i ravnog krova. Fasadni prozori su najvećim dijelom iz perioda izgradnje, drveni prozori, dok su vrata aluminijumska ostakljena dvostrukim staklom u prizemlju a na spratovima drvena. Prozori i vrata su u generalno lošem stanju (pukotine, naprsline,neispravni mehanizmi i dr). Manji broj prozora na suterenu i prizemlju su zamjenjeni 2006.godine.

Krov je ravan, iznad prvog sprata prohodan dok je iznad drugog sprata neprohodan. Na dijelu krova je registrovan prodor vlage u prostorije.

Nakon rekonstrukcije na objektu bi trebalo da bude ugrađena termička izolacija fasadnih zidova, ugrađena termička izolacija i hidroizolacija ravnog krova i termička izolacija tavanske međuspratne konstrukcije.

Takođe je planirana zamjena postojećih fasadnih prozora i vrata novim, zamjena postojećih kotlova novim na pelet, zamjena postojećih cirkulacionih pumpi novim frekventno regulisanim, ugradnja termoregulacionih ventila na grijnim tijelima.

Revitalizacija postojećeg sistema rasvjete ugradnjom odgovarajuće LED rasvjete.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi