Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dodik: Međunarodna zajednica ne dovodi u pitanje 1. mart kao 9. januar

Referendum u RS

Izvor: Nezavisne novine     02.09.2016 u 14:05 h 3

Dodik: Međunarodna zajednica ne dovodi u pitanje 1. mart kao 9. januar

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je danas da je refrendum biti održan 25. septembra i da je njegovo provođenje najboji način da se implementira odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS


Pojasnio je da će se o traženju Ustavnog suda da se prilagodi član 3b Zakona o praznicima narod izjasniti na referendumu, a da će nakon toga Narodna skupština RS na osnovu rezultata da donese novi zakon o praznicima u kojem će jedna od mogući opcija biti da se umjesto Dana RS praznik zove Dan državnosti.

Rekao je da je zbog medijskih manipulacija potpuno zaboravljeno da je namjera od početka bila da Bakir Izetbegović, lider SDA i predsjedavujeći Predsjedništva BiH, ukine 9.januar kao praznik koji je 23 godine nesmetano slavljen.

Na primjedbe Ustavnog suda da je ovaj dan problem za osjećanja Bošnjaka predsjednik RS je rekao da je najbolji način da Bošnjaci na refrendumu izraze svoj stav, ukoliko to, kako je istakao, žele.

Rekao je da se postavlja kao problem namjera da se auto-put  Banjaluka – Doboj nazove 9.janura, a niko ne spominje da se tunel na auto-putu Sarajevo – Zenica zove 1.mart.

„Spreman sam da razgovaram o prazniku 9.januaru, ali prethodno treba da razgovaramo o 1.martu“, naglasio je Dodik napomenuvši da niko u međunarodnoj zajednici ne dovodi u pitanje 1. mart kao 9.januar.

Dodao je da je zadovoljan što je odluka o sprovođenju referenduma donesena uz konsenzus svih političkih partija u RS, te da su mu to telefonski potvrdili njihovi lideri.

Naglasio je i da odluka o referendumu nije niti se ni na koji način bavi teritorijalnim integritetom BiH niti secesijom, te da treba prekinuti sa takvim špekulacijama.

Zahvalio se Srbiji na juče održanom sastanku sa srpskim zvaničnicima koji je on razumio da Srbija niti podržava niti ne osporava referendum.

Optužio je predstavnike Američke ambasade u Sarajevu da su u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH razmatrali načine kako da onemoguće dostavljanje biračkih spiskova koje je tražila RS, i dodao da će RS promijeniti zakon o referendumu tako što će se organi RS ubuduće brinuti o biračkim spiskovima a ne CIK, te da će možda CIK-u zabraniti korištenje prostorija u RS za provođenje izbora kao odgovor na njihovu odluku da spiskove ne dostave.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Rox rokni BiH u pakšu!!!
    Adio osmanlije....
    Ovo je pocetak kraja...

  2. 1.mart su ujedinjeni narodi priznali i mozes crknuti od muke!

  3. Puknut ces od muke krmak.rs nikad ne moze odrzati dan drzavnosti jer niste Drzava hehehehehehe.Koja budaletina

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi