Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ovako se vodi ljubav prema ''vodiču'' iz 1936.

Lifestyle

Izvor: Vesti-online     02.09.2016 u 12:37 h 0

Ovako se vodi ljubav prema ''vodiču'' iz 1936.
FOTO: pixabay.com

Među savjetima iz priručnika ''Kako se vodi ljubav'' iz 1936. ima i onih koji su za robiju.


Prije osamdeset godina, objavljena je knjiga "Kako voditi ljubav", namijenjena muškarcima. Brdo savjeta na temu kako zadiviti ženu na jednom mjestu. Pa, da vidimo koliko su se stvari u međuvremenu promijenile... 

Za početak, kad ste posljednji put čuli nekoga da kaže "voditi ljubav"? Ali, nije bilo bolje ni '36. Knjiga se više bavi savjetima za udvaranje i zavođenje, nego konkretnim savjetima na temu seksa. Ili vođenja ljubavi, kako god. 

Autor ovog priručnika je Hju Moris, iz čijeg je pera izašla i "Umjetnost ljubljenja", ali o njemu se, uz izuzetak ovih romantičnih vodiča malo zna. 

Originalno izdanje izašlo je 1936, a zatim je obnovljeno 1987, kao i 2006. (vjerovali ili ne) pod naslovom "Kako voditi ljubav: Tajne zavođenja iz '30. godina". 

U međuvremenu, naš stav prema rodnoj ravnopravnosti je napredovao (barem malo), ali da vidimo umijemo li danas da cijenimo ako ništa drugo, bar to umijeće iskazivanja osjećanja od prije skoro sto godina. (I da, kič je, i kič je ponekad lijep i potreban u životu, to nemojte da zaboravite.) 

Ne zaboravite da su u pitanju '30. godine, vrijeme kad je 'modernost' bila u modi, tako da je autor sebe doživljavao kao vrlo savremenog, čovjeka otvorenih shvatanja. I, u nekim dijelovima knjiga je zaista takva, naročito ako uzmete u obzir da je u viktorijansko doba vrhunac zavođenja bilo vrtenje suncobrana. 

Moris je prilično skeptičan u pogledu ljubavi na prvi pogled. Kaže da je tako nešto moguće samo kod osoba koje su i inače sklone "pretjeranim reakcijama". I tu je vjerovatno u pravu... Iako volimo da vjerujemo u to da ljubav na prvi pogled postoji, kad zrelo razmislite - malo je vjerovatno tako nešto. 

Ali, veći dio knjige zasniva se na vrlo zastarjelom pristupu. Uzmite recimo viđenje uloge muškarca i žene u vezi: 

"Mora postojati razlika u stavu muškarca i žene prema kulminaciji ljubavi. Žena, iako žudi za njome koliko i muškarac, nikad ne smije dozvoliti da podlegne svojoj žudnji. Ona uvijek mora biti pasivna. Muškarac je taj koji mora da bude aktivan partner. On je taj koji vodi ljubav sa ženom. On lovi i osvaja ženu koja je stvorena da bude lovljena. I uspjeh ljubavi zavisi od suštinskog razumijevanja ovog odnosa, ovakvog kakav je dat." 

Moris takođe upozorava na 'obrnut odnos', onaj u kojem žena ima primat. "Obrnut odnos, onaj je kad je žena fizički superiornija od muškarca, ne samo da je lišen ljubavi, već je i smiješan." 

Da umreš od smijeha, nema šta... Dalje savjetuje žene da rade upravo ono što se ubismo da dokažemo da je glupo, pogrešno i ružno: da izigravaju nezainteresovanost i igraju igrice, tvrdeći da je takvo ponašanje u prirodi žene. 

"To se odnosi na ženinu čednost i stidljivost. Ovo takođe objašnjava i njene pokatkad nerazumne i nelogične postupke kojima odbija svog muškarca. Žena intuitivno shvata da, da bi bila poželjna, mora da bude nedostupna. Ona mora, drugim riječima, da se postara da u vezi postigne odnos lovca i plijena." 

Ali, ovo nije najčudniji dio ovog priručnika. Za ovo se danas ide (ili bi trebalo da se ide) na robiju: "Samo budala će poljubiti devojku tek tako, dok sjede na sofi." 

I, dovde zvuči razumno, ali ne nastavlja se u istom tonu: 

"Naravno, prva stvar za koju treba da se postarate je da djevojka sjedi uz naslon za ruke, dok ste vi na strani. Na taj način neće moći da se izmakne kad vaša pažnja postane ozbiljnija. Ako negoduje i pokušava da ustane sa sofe, ne brinite. Držite je nježno, ali čvrsto i razvejte njene strahove ljubaznim riječima." 

Knjiga se zaustavlja na korak od zagovaranja seksualnog zlostavljanja, ona ne ide dalje od "nježnih, ali strogih" prijetnji. A razlog zbog koje se zaustavlja je Morisov savjet muškarcima o tome kako da se ponašaju ako ih djevojka ogrebe po licu dok pokušavaju da je poljube: 

"Počnite da se izvlačite iz nebranog grožđa. Takve djevojke nisu za igranje... niti za ljubljenje." 

Naravno, prije nego što osudite autora, uzmite u obzir istorijski kontekst. Ali, uzmite u obzir da je ta "istorija" kraća od jednog vijeka... Možda ipak jesmo malo napredovali. Malo.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi