Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

EU opet ponizila Srbiju

Regija

Izvor: Vesti-online     02.09.2016 u 11:57 h 0

EU opet ponizila Srbiju
FOTO: Tanjug/AP

Odgovor EU na pismo Aleksandra Vučića o pogoršanju odnosa u regionu stigao je poslije mjesec dana i pokazuje da je bolje bilo da srpski premijer nije ni presavijao tabak. Apel za pomoć naišao je ne samo na mlaku reakciju, već je i Srbija strpana u koš sa Hrvatskom koja ne prestaje da provocira.


Akcenat u odgovoru predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera je na dobrim susedskim odnosima, regionalnoj saradnji i pomirenju, kao fundamentalnim principima koje moraju da poštuju kandidati i članice EU. 

- Neću ništa da kažem, jer Junkera izuzetno poštujem. Ne podnosim kada se sve poistovjećuje i prave lažne simetrije i ravnoteže.Prećutkujem ne zato što smo slabi, već što smo dovoljno jaki da brinemo o svojoj budućnosti - rekao je Vučić. 

Nezadovoljstvo srpskog državnog vrha je, prema riječima diplomate u penziji Zorana Milivojevića, razumljivo. 

- Činjenica da EU praktično ništa nije odgovorila na konkretna pitanja ukazuje da konsenzusa u Briselu nema, ali i da Zagreb ima nečiju podršku - tumači Milivojević za "Vijesti". 

On ponašanje Brisela, u najmanju ruku, vidi kao začuđujuće. 

- To je opasno, jer desnica u Evropi raste i profašističke političke strukture jačaju. Vidimo i da EU nema odgovor ni na izbjeglički problem i Bregzit, što govori da je u ozbiljnoj institucionalnoj krizi - ukazao je Milivojević. 

Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da EU nastavlja da drži glavu u pijesku. 

- Junker nije komentarisao rehabilitaciju ustaškog režima NDH, ni oslobađanje ratnih zločinaca iz posljednjeg rata, ni podizanje spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću, ni vrijeđanje srpske države. EU se pravi gluvonijema na antisrpsku politiku, a uvijek je spremna da nam pridikuje. Neće više moći tako - rekao je srpski šef diplomatije. 

Da je bolje da Junker nije ni odgovarao Vučiću, smatra i ministar policije Nebojša Stefanović, koji se "nada da će Srbija i njen premijer izdržati pisanja i nepisanja Junkera". 

Tibetanska politika 
- Nisam ništa ni očekivao, pa nisam ni razočaran. Kao da su lame sa Tibeta, tako se i EU filozofski izjašnjava o "šaka jada" problemu i antisrpskoj politici. Promašili su temu - zaključio je Dačić. 
DSS, međutim, ističe da Junker nije promašio temu, već je učtivo potvrdio ono što se odavno zna. 
- Diskriminacija i rasizam nisu poželjni unutar EU, ali su dozvoljeni kada se sprovode prema srpskom narodu i Srbiji - navodi DSS.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi