Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Ukoliko večerate iza 19:00 možete imati ozbiljan problem

Lifestyle

Izvor: N1     02.09.2016 u 10:27 h 0

Ukoliko večerate iza 19:00 možete imati ozbiljan problem

Kasne večere stavljaju milione ljudi širom svijeta pod rizik od srčanih oboljenja, dokazala je posljednja studija eksperata.


Večera koju pojedete dva sata prije nego što ćete leći u krevet stavlja tijelo u "visoki rizik", jer krvni pritisak ne pada prirodno tokom noći - što je jedan od glavnih uzročnika infarkta.

Stručnjaci preporučuju večeru prije 19:00 sati, u suprotnom - stavljate se u rizičnu kategoriju, prenosi Independet. Ukoliko večerate do 19:00 sati, tijelo i metabolizam imaju vremena da odmore.

Studija se provela u Turskoj, a tamošnji naučnici su ispitali više od 700 ljudi, muškaraca i žena u različitim životnim dobima, i različitim krvnim pritiscima. Ispitivali su njihove navike u jelu i piću te praktikovanju dijeta.

Kasna večera ima najviše udjela u visokom krvnom pritisku tokom noći i udvostručuje opasnost od nepravilnog rada srca. Krvni pritisak normalno pada za 10 posto, a u slučaju večere nakon 19:00 sati, on pada za 25 posto.

Obrok u kasne sate pospješuje rad hormona stresa i adrenalina, što znatno utiče na ritam rada srca.

Opasnost vreba i ljude koji preskaču doručak, ali ne u tolikoj mjeri koliko one koji jedu kasno (i nezdravo).

"Moramo definisati idealnu frekvenciju između dnevnih obroka, jer nekada nije važno šta jedemo - nego kad jedemo", kazala je doktorica Ebru Ozpelit sa Dokuz Eylul Univerziteta u Izmiru na Kongresu kardiologa u Rimu.

Ona smatra da u današnjem ritmu života je važno prilagoditi ishranu, i riješiti se loših navika u ishrani.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi