Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Merkel: Što prije vratiti odbijene azilante

Svijet

Izvor: Nezavisne novine     01.09.2016 u 22:58 h 1

Merkel: Što prije vratiti odbijene azilante
FOTO: Agencija Anadolija

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel traži da zvaničnici te zemlje ubrzaju proces deportacije stranih državljana, kojima je odbijen zahtjev za azil, izjavili su danas neimenovani njemački poslanici.


Njeni zahtevi, kako su istakli za Rojters, predstavljaju odgovor na rastuće strahove javnosti zbog povećanog broja migranata u Njemačkoj.

Merkel je, obraćajući se konzervativnim poslanicima u parlamentu, poručila da je "najvažnija stvar narednih mjeseci repatrijacija", navode poslanici.

U Njemačkoj, kako je rekla poslanicima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU), borave brojni strani državljani i nakon što su odbijeni njihovi zahtvi za azil. Britanska agencija ocjenjuje da je to značajna promjena fokusa politike Merkel, koja se ranije pridržavala parole "Možemo mi to" i čvrsto odbijala zahtjeve da se uvedu ograničenja za broj izbjeglica u Nemačkoj.

Rojters podsjeća da se Merkel suočila sa brojnim kritikama javnosti i članova svoje partije, nakon što je omogućila prošle godine ulazak oko milion migranata i izbjeglica.

Merkel se u srijedu saglasila sa italijanskim premijerom Mateom Rencijom da pojačaju napore kako bi migrante koji nemaju prava na azil u Evropi poslali nazad u zemlje iz kojih potiču.

"Svi mi u Evropi moramo raditi na repatrijaciji onih koji nemaju prava da ostanu... Nezamislivo je da sve možemo da primimo", rekao je juče Renci poslije sastanka sa Merkelovom u italijanskom gradu Maranelu.

U istom tonu, Merkel je rekla da ne mogu svi migranti da ostanu u Evropi.

"I Italija ima isti problem, dakle imamo zajedničku agendu. Oni koji nemaju pravo da ostanu moraju da budu vraćeni u zemlje iz kojih potiču", istakla je nemačka kancelarka.

Ona je ukazala na sporazum koji su EU i Turska potpisali u martu, s ciljem da se zaustavi priliv migranata u Evropu, kao na primer kako saradnja može da pomogne da se zaustavi ilegalna migracija. Dodala je da bi trebalo upotrebiti ekonomske podsticaje kako bi oni koji planiraju da emigriraju ostali u svojim zemljama.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari


  1. Jačanje religijskog radikalizma koji je suprotan ljubavi – sve snažniji ekstremni elementi u Islamu, Judaizmu i Kršćanstvu dobiti će financijsku potporu, te se na taj način ide na raspad religija kakve do sada znamo i uspostavu jedne nove a koja će širiti samo “ljubav”. 14. Širenje religijskih kultova i ulazak u politiku – stranke Muslimansko bratstvo, muslimanski fundamentalisti i ostale stranke s religijskim prizvukom ulaze u visoku politiku. (Podržavaju ih CIA, MI6, Google, Facebook i slični obavještajni aparati, s ciljem dodatnog radikalizma.) 15. Ideja ‘religijskog oslobođenja’ i ‘znanstvenog ateizma’ – stvaranje nereligijskih vlasti i stalni sukobi s njihovim religijskim oponentima čime se proizvode krize i ratovi po uzoru na političke eksperimente iz Srednje Amerike i Afrike.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi