Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Za alergične na ambroziju nema spasa u narednih desetak dana

Regija

Izvor: B92     01.09.2016 u 22:31 h 0

Za alergične na ambroziju nema spasa u narednih desetak dana
FOTO: pixabay.com

Prema predviđanju stručnjaka, koncentracija ove biljke nekoliko je puta iznad dozvoljenih vrijednosti, bez tendencije smanjivanja.


Sredina ljeta i rana jesen period je najživopisnijih boja ali i najveće koncentracije polena korova. 

Skoro 40 odsto djece u Srbiji ali i 20 odsto odraslih ima neku vrstu alergije a najčešće je to alergijski rinitis. 

Iz godine u godinu, sve je više alergičnih na ambroziju, a taj broj gotovo je jednak broju alergičnih na grinje, koje su decenijama unazad najčešći uzrok alergija. Ipak, ove godine i neznatno manja koncentracija polena u vazduhu u odnosu na proslu godinu. 

“ Ono što je upozorenje za sve alergicne osobe, to je da se tek narednih dana očekuju veće koncentracije, kada cvjetaju ove grane, tako da sugrađani koji su alergični moraju biti na svojim terapijama i pod nadzorom ljekara”, izjavila je Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine. 

Ako u okolini nema ambrozije, to ne znači da nema i polena. Vjetar može da prenese polen i do 300 kilometara. Vec 13.godina unazad najveće koncentracije ambrozije u Beogradu bijeleže se u prvoj nedelji septembra. Kisa, rosa i padavine znatno smanjuju kolicinu polena u vazduhu. 

“Od 4. i 5, pa do polovine septembra su kritični dani, važne su te dnevne koncentracije, odnosno koliko je polenovih zrna bilo u prekograničnoj vrednosti. Za Beograd trenutno su to 5,6 puta iznad graničnih vrednosti a za Vojvodinu odnosno za merna mjesta koja mi pratimo, te dnevne vrednosti iznose 500-600 zrna”, dodala je Mitrović. 

S druge strane, bez obzira na manju koncentraciju polena u vazduhu, povećan je broj pacijenata koji se žale na tegobe usljed alergije. 

“ Traže pomoć, jer imaju simptome alergijske kijavice koji su vezani upravo za ovaj period cvetanja polena korova, i simptomi zbog kojh se pacijenti javljaju u naše ordinacije jesu tipićni simptomi za alergijsku kijavicu a to su pojačano kijanje,kihanje u seriji pojačana bistra sekrecija iz nosa, svrab u nosu, svrab u očima ,ponekad i zapušenost nosa, što je neki signal da je možda u ovom periodu zbog aktuelnog cvetanja polena korova, riječ upravo o alergijskoj kijavici”, kaže Aleksandra Plavšić, alergolog KCS. 

Svi poleni su podjednako opasni, kažu stručnjaci. Zasigurno je najjači alergen - ambrozija. Jedina tri mjeseca bez alergija su novembar, decembar i januar. Leti, dok su temperature visoke i ima malo kiše, koncentracije polena su najveće. Zagađenost vazduha takođe pogoduje pojačanom uticaju aktivnosti polena.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi