Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Binali Yildirim: Sa žaljenjem moramo reći da je izostala podrška mnogih koje smo smatrali prijateljima

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     01.09.2016 u 19:45 h 0

Binali Yildirim: Sa žaljenjem moramo reći da je izostala podrška mnogih koje smo smatrali prijateljima
FOTO: Agencija Anadolija

ANKARA – Premijer Republike Turske Binali Yldirim izjavio je kako su mnoge prijateljske zemlje neposredno nakon izdajničkog pokušaja vojnog udara Turskoj pružile bezuvjetnu podršku, ali da su nažalost mnoge zemlje ostale po strani, iako je riječ o prijateljima kojima je Turska vjerovala, javlja Anadolu Agency (AA).


Šef turske vlade u palati Cankaya u Ankari upriličio je svečani ručak u čast čelnika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine crnomorske ekomomske saradnje koji borave u posjeti Turskoj.

U obraćanju prisutnima premijer Yildirim je istakao kako Turska bez oklijevanja nudi pomoć kada god se njeni prijatelji nađu u nevolji i da postupa po staroj izreci “prijatelj se u muci poznaje“.

“I u periodu Hladnog rata smo bili u prvim redovima odbrane demokratskih načela. Nakon Hladnog rata smo na svakom mjestu i u svakoj prilici branili zajedničke vrijednosti i borili se protiv terorizma kao zajedničkog neprijatelja“, kazao je Yildirim.

Yildirim je kazao da sa žaljenjem mora istaći kako je od mnogih izostala podrška i solidarnost Turskoj na dan izdajničkog pokušaja vojnog udara 15. jula.

“Nasuprot tog izdajničkog napada na Tursku, blagovremeno smo dobili bezuvjetnu podršku mnogih naših prijatelja, ali mnogi oni koje smo smatrali prijateljima i kojima smo vjerovali su ostali po strani tom prilikom. Kao da se nije radilo o podlom napadu na demokraciju, volju naroda i direktnom udaru na narod i državu“, kazao je Yildirim.

Turski premijer također je kazao da je moguće da u prvom času mnogi nisu shvatili obim i ozbiljnost pokušaja iza kojeg stoji teroristička organizacija FETO, te je dodao da je želja Turske da niti jedan njen prijatelj ne proživi takvo teško iskustvo.

“Ovaj pokušaj puča bio je svojevrsni ispit za one koji su za i one koji su protiv demokracije. Prave prijatelje smo odmah vidjeli tu, ali nažalost neki koje smo smatrali prijateljima su oklijevali i nisu imali hrabrosti da reagiraju. Stvari su se počele mijenjati kako su dani prolazili i kako su neki shvatali o čemu se radilo, a i ako je to stiglo sa zakašnjenjem ipak je to neki dobitak. To je dobit za budućnost, za demokraciju i volju naroda“, kazao je Yildirim.

Yildirim je danas u Ankari kazao da mnoge zemlje nisu stale u odbranu demokracije kada je ona u Turskoj direktno i najbrutalnije napadnuta, a da se tu radi i o nekim zemljama koje su deklarativno najglasniji zagovornici demokracije i vladavine prava.

“Ta činjenica je zabrinjavajuća za budućnost svijeta. Nikada nećemo prihvatiti dvostruke standarde kada je u pitanju odbrana demokracije i njenih vrijednosti“, poručio je Yildirim.

Zahvalivši se čelnicima međunarodnih parlamentarnih skupština na posjeti i pokazanoj podršci prema Turskoj, Yildirim je kazao da od njih Turska očekuje da unutar međunarodnih i nacionalnih parlamenata svima pokažu i objasne kako su izdajnici i pučisti pokušali srušiti, a hrabri narod Turske ustao i životima branio demokraciju i vladavinu prava u zemlji.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi