Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Kosovo: Okončan protest nakon odluke Vlade o povlačenju sporazuma o granici sa Crnom Gorom

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     01.09.2016 u 18:21 h 0

Kosovo: Okončan protest nakon odluke Vlade o povlačenju sporazuma o granici sa Crnom Gorom
FOTO: Agencija Anadolija

PRIŠTINA - Protest u organizaciji opozicionog Pokerta “Samoopredeljenje” završen je mirno nakon što je Vlada Kosova povukla iz skupštinske procedure nacrt zakona o ratifikacija sporazuma o demarkaciji državne granice između Kosova i Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).


Nacrt zakona je trebao da bude na dnevnom redu Skupštine Kosova, ali je premijer Isa Mustafa saopštio da Vlada povlači zakon jer nisu okolnosti i situacija za raspravu i glasanje o njemu. 

“Vlada danas povlači ovaj zakon sa dnevnog reda i iz skupštinske procedure. Pokušaćemo da u međuvremenu postignemo zajednički razgovor i zajednički stavu vezi zakona, zato što smatram da nije u redu da diskutujemo o ovom zakonu kada imamo pritisak poslanika i pretnje i kada jedna parlamentarne grupa uslovljava glasanje ovog zakona koncesijama. Ne želimo da činimo koncesije za zakon koji određuje suverenost i teritorijalni integritet Kosova, kazao je kosovski premijer Mustafa.

On je naglasio da povlačenje ovog zakona ne znači da će biti ponovno razmatran ili da ćemo pregovarati o sporazumu, nego da će zakon ponovo procesuirati u Skupštini kada Vlada bude smtarala da je vreme za to. 

Poslanici opozicije su burno reagovali na povlačenje zakona, iako su oni protiv njega, zato što smatraju da se ne sme Vlada povlačiti pred “Srpskom listom”, čiji predstavnici  danas nisu ni prisustvovali sednici Skupšine.

Opozicija je ostala pri stavu da je taj sporazum štetan po Kosovo i da ga treba poništiti. 

Sednica Skupštine je počela sa zakašnjenjem od dva sata i veruje se da je do kašnjenja došlo zato što, zbog ne dolaska deset srpskih poslanika, vladajuća koalicija nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu ili 80 od ukupno 120 poslanika. 

Pre i za vreme sednice, iza Skupštine je održan protest nekoliko hiljada građana u organizaciji opozicionog “Samoopredeljenja”. Protest je protekao mirno. Oni su uzvikivali “Dole Vlada”, “Sporazum neće proći”, “Zemlja je naša, ne Vladina”. 

Demonstranti su sa oduševljenjem primili vest da je Vlada povukla nacrt zakona o sporazumu o demarkacije granice sa Crnom Gorom. Lideri Samoopredeljenja su se nakon sednice Skupštine pojavili na protest i zahvalili im se na otporu. 

Poslanik Albin Kurti je kazao da su danas pobednici građani koji su se suprostavili tom sporazumu.

“Danas smo krunisali istorijsku pobedu, spasili smo 8.200 hektara Kosovu”, kazao je Kurti. 

Mere obezbeđenja su bile na jako visokom nivou kako van, tako i unutar Skupštine. Pre sednice je skupštinsko obezbedjenje uhapsilo dve poslanice Samoopredeljenja, Doniku Kadaj-Bujupi i Aidu Derguti nakon što je kod njih pronađen nedozvoljen sprej. Policija je, takođe, jutros pronašla i zaplenila 50 tašni sa molotovljevim koktelima u jednom džipu u Prištini.

Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, potpisan krajem augusta prošle godine, preostali je kriterijum za liberalizaciju viza građanima Kosova od Evropske unije. Parlament Crne Gore je taj sporazum već ratifikovao. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi