Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Najmoćniji pasoši na svijetu

Svijet

Izvor: Mondo     01.09.2016 u 16:03 h 0

Najmoćniji pasoši na svijetu
FOTO: pixabay.com

Iako mnogi misle da je najmoćniji pasoš na svetu američki ili britanski, ovi podaci pokazuju drugačije.


Najmoćniji pasoš na svijetu (treću godinu zaredom!) imaju Nijemci, koji bez vize mogu da uđu u 177 zemalja! 

Prilikom analize moći pasoša, uzima se u obzir sloboda putovanja građana neke zemlje, odnosno u koliko zemalja od ukupno 218 mogu da uđu bez vize. 

Iza njemačkog pasoša, na drugom mjestu po moći je švedski pasoš, a Šveđani bez vize imaju prolaz u 176 zemalja. 

Slijedi pasoš Velike Britanije, zajedno sa pasošima Finske, Francuske, Italije i Španije - njihovi državljani bez vize mogu da putuju u 175 država. 

Sjedinjene Američke Države su sa prošlogodišnjeg drugog mjesta na ovoj listi pale na četvrto mjesto, koje dijele sa pasošima Belgije, Danske, Holandije, a slobodan im je ulaz u 174 zemlje. 

Kada je riječ o državama koje imaju najmanju slobodu putovanja, posljednji na listi je Avganistan (na 104. mjestu) jer Avganistanci bez vize mogu da uđu u samo 25 država. Na listi najmanje moćnih pasoša drugi je Pakistan (29 zemalja), a treći je irački pasoš uz koji se, bez vize, može ući u samo 30 zemalja. 

Srbija na ovoj listi zauzima 43. mjesto, a srbijanski državljani bez vize mogu da posjete 115 država. Mađarska je, na primjer, na destom mjestu (167 država), Hrvatska na 24. mjestu (bez vize u 149 zemalja), Makedonija na 45. uz ulaz u 111 država, a Crna Gora na 47.mjestu (bez vize u 107 država), dok je bosanski pasoš uz koji se bez vize može ući u 101 zemlju, na 52. mjestu. 

Interesantno je da je ruski pasoš manje moćan od srpskog - Rusi bez vize mogu da uđu u 105 država (48. mjesto na listi).


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi