Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Direktor Apple-a: Kazna od 13 milijardi je ludost

Biznis

Izvor: agencije     01.09.2016 u 15:25 h 0

Direktor Apple-a: Kazna od 13 milijardi je ludost

Direktor Apple-a Tim Kuk opisao je kao ''ludost'' i ''politikantsvo'' odluku Evropske komisije prema kojoj ova kompanija mora da plati 13 milijardi evra Irskoj na ime poreza.


Kuk je rekao irskoj medijskoj kući RTE da Apple nije dobio preferencijalne poreske olakšice u Irskoj.

Evropska komisija saopštila je ranije da je Apple dobio "ilegalne" beneficije u vrijednosti od 13 milijardi evra.

Kuk je izjavio da je uvjeren da će odluka biti oborena u žalbenom postupku, prenio je BBC.

"To je ludost i razočarani smo. Jasno je da ovo dolazi sa političkog mjesta i da nije utemeljeno u zakonu. Nažalost, to je jedna od stvari sa kojima moramo da radimo", izjavio je direktor američkog tehnološkog giganta.

On je dodao da je su u Apple svi bijesni jer su optuženi za nešto što je protivno njihovim vrijednostima.

"Nismo napravili nikakvu grešku, a nije pogriješila ni Vlada Irske", rekao je Kuk i osporio zaključak Komisije da je Apple platio korporativni porez od samo 0,005 odsto na zaradu, odnosno 50 evra na svaki milion koji su zaradili njegovi servisi sa sjedištem u Irskoj tokom 2014. godine.

Kuk je rekao da ne zna kako se došlo do tog broja i da je računica netačna. On je rekao da je te godine Apple platio 400 miliona evra Irskoj po poreskoj stopi od 12,5 odsto.

Apple  je saopštio da je to bio najveći korporativni porez plaćen u Irskoj 2014. godine.

Evropska komisija odbacila kritiku Apple-a

Evropska komisija je danas odbacila kritike američke kompanije Apple-a da rješenje Brisela ta taj tehnološki gigant plati 13 milijardi evra zaostalih poreza Irskoj predstavlja političku odluku, ukazaviš da je taj iznos izračunat na osnovu činjenica i podataka samog Apple-a.

Komesarka EU za konkurenciju Margret Vestager je na konferenciji za štampu u Briselu danas, na pitanje da li prihvata tvrdnje Apple.a koje je iznio direktor Tim Kuk, odgovorila: "Ne prihvatam. To je bila odluka utemeljena na činjenicama o tom slučaju."

Vestager je istakla da je iznos zaostalog poreza koji Apple treba da isplati Irskoj izračunat na osnovu podataka koje je obezbedila sama kompanija, kao i činjenica iznesenim tokom rasprava u američkom Senatu po pitanju poreza koji plaća Apple.

Evropska komesarka je najavila da će se ovog mjeseca u Vašingtonu sastati sa američkim ministrom finansija Džekom Luom, kako bi dodatno razgovarali o pitanju poreza za Apple.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi