Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

CIK o odbijanju zahtjeva RS-a za spiskovima za referendum

Referendum u RS

Izvor: N1     01.09.2016 u 14:53 h 0

CIK o odbijanju zahtjeva RS-a za spiskovima za referendum

Predsjednik CIK-a Ahmed Šantić je na press konferenciji kazao da je zahtjev Republičke izborne komisije odbijen većinom glasova članova CIK-a BiH.


"Prije press konferencije imali smo sjednicu CIK-a BiH i jedna od tačaka je bila rješavanje zahtjeva Republičke komisije, a CIK BiH je većinom glasova donio odluku kojom se zahtjev Republičke izborne komisije za provođenje refrenduma u RS-u za dostavu izvoda iz biračkih spiskova odbija kao neosnovan i nedopušten. Obrazloženje će biti u tekstu odluke na kojoj će biti i pravo žalbe. Današnja odluka je nepravosnažna", izjavio je Šantić.

On je dodao da niko od onih koji su glasali za odluku kakva je donesena nije spomenuo PIC i odluku PIC-a.

"Ustav, zakon i pravilnik su jedine teme", dodao je Šantić.

Šantić je kazao da je bio pritisak da CIK BiH neće da donese odluku i da nešto opstruira.

"Pa evo, odluka je donesena."

Branko Petrić, član CIK-a BiH komentarišući ovu odluku je kazao da je ovo postao standard i rutina.

"Ovo nije potrebno i može izazvati štete na rejting CIK-a. Moj prijedlog je bio da postupi u skladu s zakonom i da se kao u svim slučajevima utvrdi i dostave biračke spiskove orgnaima koji po zakonima provode izbore ili referendum, za koje se koriste birački spiskovi. Moj zahtjev je bio jasan i nije mu bilo dozvoljeno da se stavi na razmatranje", kazao je Petrić.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH je isticala da se radi o vrlo složenom pitanju jer postoje šture dvije odredbe u izbornom zakonu.

"Nemamo jasne rokove o utvrđivanju biračkog spisa. Sva problematika se odnosi na izbore, a ne na referendume. Smatrala sam da nije dobro da se za sprovođenje referenduma daju spiskovi koji su namijenjeni redovnim izborima. Provođenje referenduma zahtjeva izradu i dostavu odgovarajućih spiskova. Imali smo problem s Brčko distriktom, gdje imamo i jasan stav supervizoraGlasala sam protiv zahtjeva koji je pravno neosnovan i protiv pravnog nadmudrivanja."

Predsjednik CIK-a je kazao da sutra zvanično počinje izborna kampanja za lokalne izbore 2016. godine koja će trajati do 1. oktobra kada nastaje period izborne šutnje u trajanju 24 sata do lokalnih izbora koji su zakazani za 2. oktobar ove godine.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi