Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Pandurević: Ozbiljno narušena nezavisnost CIK-a

Referendum u RS

Izvor: Srna     01.09.2016 u 14:50 h 1

Pandurević: Ozbiljno narušena nezavisnost CIK-a

Potpredsjednik SDS-a Aleksandra Pandurević upozorila je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je odbijanjem zahtjeva za ustupanje biračkih spiskova za referendum o Danu Republike Srpske ozbiljno narušena nezavisnost Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.


"Trabalo bi da rade po slovu zakona i Ustavu, a ne pod političkim pritiscima i prijetnjama. Odluka o referendumu je pravosnažna i prema njoj bi se trebalo odnositi na zakonit način, a ne prema subjektivnim emocijama i animozitetima", rekla je Pandurevićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njenim riječima, današnja odluka većine članova CIK-a je najozbiljnije kršenje zakona "u posljednjih mjesec dana na planeti".

"Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma mogli su da ulože žalbu, a ovako su se postavili iznad Ustava. Preglasavanjem srpskih članova CIK-a, oni se postavljaju kao Federalna izborna komisija. Kroz izmjene Izbornog zakona Republike Srpske to se može riješiti davajući ingerencije Republičkoj izbornoj komisiji", istakla je Pandurevićeva.

Ona je ocijenila da današnja odluka ima politički karakter. "Juče su političke partije dobile biračke spiskove za lokalne izbore, što je moglo biti iskorišteno za sprovođenje referenduma", kaže Pandurevićeva.

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH odbila je zahtjev Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike za ustupanje biračkih spiskova, ocijenivši ga "neosnovanim i nedopuštenim".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Izgleda da djikani stvarno mole boga za traktorijadu

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi