Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U Rimu pronađena poruka fašista budućim generacijama

Svijet

Izvor: Vesti-online     01.09.2016 u 14:07 h 0

U Rimu pronađena poruka fašista budućim generacijama

Ispod obeliska u Rimu se nalazi tekst iz vremena fašističkog režima Benita Musolinija, koji ukazuje na to kako je taj režim želio da ga vide buduće generacije, otkrili su italijanski naučnici.


Tekst, koji je napisan na latinskom jeziku na pergamentu, sakriven je zajedno sa zlatnicima u temeljima Musolinijevog obeliska u sportskom kompleksu "Foro Italiko" u Rimu, prenio je britanski Bi-Bi-Si. 

Naučnici Betina Rajc-Joze i Han Lamers su prvi detaljno proučili i preveli tekst nazvan "Kodeks Fori Musolini", koji je, uprkos tome što je bio stavljen u temelje spomenika moći fašizma kad je on 1932. podignut, kasnijih decenija bio uglavnom zaboravljen. 

Oni su, kako vjeruju, sastavili tačnu verziju teksta, do kojeg i dalje ne može da se dođe pošto se nalazi ispod 300 tona teškog spomenika, iz tri izvora pronađena u rimskim bibliotekama i arhivama. 

- Tekst nije bio namijenjen savremenicima tog vremena -izjavila je dr Rajc-Joze za Bi-Bi-Si i dodala: 

- Obelisk je predstavljao veliki spektakl, ali o postojanju teksta niko tada nije izvještavao. On je bio namijenjen javnosti u dalekoj budućnosti - rekla je ona. 

Govor u slavu Musolinija i njegovog režima, koji sadrži 1.200 riječi i sastoji se od tri dijela, napisao je Aurelio Đuzepe Amatuči. 

Prvi dio sadrži opštu istoriju postignuća fašizma i opis Musolinijevog uspona. On opisuje Italiju na rubu katastrofe poslije Prvog svjetskog rata, koju je spasao fašistički diktator "tako što je pomoću svog nadljudskog uvida i odlučnosti preporodio zemlju", ističe dr Lamers. 

"U tekstu je Musolini predstavljen kao neka vrsta novog rimskog cara, ali uz koršćenje biblijskih izraza, i kao spasilac italijanskog naroda", ističe Lamers. 

Drugi dio teksta govori o Organizaciji fašističke omladine, u čijem je sjedištu podignut obelisk, a treći o izgradnji "Foro Italika", koji se tada zvao "Foro Musolini"i postavljanju obeliska.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi