Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Policija istražuje brutalno zlostavljanje psa

Tuzla

Izvor: Nezavisne novine     01.09.2016 u 13:05 h 1

Policija istražuje brutalno zlostavljanje psa

TUZLA, SARAJEVO - Tužilaštvo Tuzlanskog kantona naložilo je policiji da preduzme istražne mjere i radnje zbog osnovane sumnje da su 10-godišnji maloljetnici brutalno zlostavljali psa, nakon čega je životinja uginula, potvrdio je juče ''Nezavisnim'' Izudin Šarić, portparol MUP-a TK.


On je naveo "kako je policija 30. avgusta od građanina dobila prijavu da su maloljetnici drvenim predmetom silovali životinju", nakon čega je reagovala i Služba za zaštitu životinja koja je zbrinula psa prije uginuća.

"Nemamo nalaze veterinara koji bi to potvrdili, ali osnovane sumnje postoje i po nalogu tužioca preduzeli smo istražne mjere i radnje kako bismo provjerili osobe, odnosno roditelje maloljetnika koji su potencijalni počinioci", naveo je Šarić.

Slijedi rad tužioca i sudije za maloljetnike sa djecom, a nakon završetka postupka biće više informacija i o eventualnim sankcijama koje bi uslijedile po roditelje, s obzirom na to da je riječ o maloljetnicima mlađim od 14 godina.

To, kako Šarić pojašnjava za "Nezavisne", znači da se nad djecom ne može primijeniti sankcija ni u vidu disciplinskog centra za maloljetnika, već prema roditeljima, i to najvjerovatnije novčano.

I na društvenim mrežama građani su juče alarmirali javnost i istražne organe da se ukaže na stepen problema u odgoju djece, odnosno tolerancije na agresiju i nasilje.

Stručnjaci psihologije i socijalne psihologije upozorili su za "Nezavisne" da je ova informacija snažan alarm za medije i stručnjake i da se na taj način treba i tretirati, jer tvrde da je obaveza svih da reaguju preventivno i suzbijaju agresivnost koja se ispoljava na sve brutalniji način.

"Sve veća izloženost agresivnosti i nasilju na različite načine, kao i to što nemamo dovoljno snažne mehanizme koji to preveniraju, sprečavaju i zabranjuju, utiče na činjenicu da  djeca praktično do kasnog tinejdžerskog uzrasta nemaju razvijenu svijest o tome šta je loše i neprihvatljivo, a šta ne. I to je veliki problem. Problem koji zaslužuje ozbiljno razmatranje jer se radi o djeci koja mogu da imaju psihopatske tendencije, odnosno u budućnosti vjerovatno ozbiljan poremećaj ličnosti", naglasila je psiholog Sonja Stančić.

I socijalni psiholog Ismet Dizdarević problem vidi u tome što djeca odrastaju u sadržajima u kojima je visoka stopa tolerancije na nasilje i agresiju, pri tome mehanizam zaštite i podrške porodičnom odgoju izostaje kroz obrazovanje i druge institucije.

"U medijima imamo nasilje koje se odobrava i na taj način se legitimno razvija ideja nasilja i agresije. Međutim, s druge strane, ni u obrazovno-vaspitnim ustanovama nemamo snažnu ulogu odgoja koji treba da bude intenzivniji  od ulice i medija.  Kako bismo se vratili na put zdrave ličnosti, treba da podržimo roditelje i porodicu, te osnažimo obrazovne ustanove u tome da primarno pedagoški utiču na djecu kako bi odrastali u ličnost koja brani slabije i ranjivije, a ne zlostavlja", naglasio je Dizdarević.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Dabogda im majku isto tako neko silovo

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi