Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Sprava koja ubija bakterije u vodi za samo 20 minuta

Nauka i tehnologija

Izvor: Nezavisne novine     01.09.2016 u 12:16 h 0

Sprava koja ubija bakterije u vodi za samo 20 minuta

Naučnici sa Univerziteta u Stanfordu uspjeli su razviti malenu spravu veličine poštanske marke, sposobnu eliminisati čak 99.99% bakterija u vodi u samo 20 minuta.


Podsjetimo, ako vodu izložimo Sunčevoj svjetlosti, navedenu je moguće dekontaminirati bez ikakvih pomagala, zato što ultraljubičasto zračenje efikasno ubija bakterije. Međutim, takav tip dekontaminacije traje minimalno 48 sati, pa su naučnici novom napravom nastojali obuhvatiti širi spektar Sunčevog zračenja u svrhu ubrzanja samog postupka.

„Naša naprava izgledom podsjeća na mali komadić crnog stakla. Navedeno jednostavno ubacimo u vodu i sve izložimo Sunčevoj svjetlosti, i Sunce obavi cijeli posao“, otkrio je voditelj istraživanja Chong Liu.

Sama naprava pritom je orjentisana  na vidljivi dio spektra, a ne samo na UV zrake, koji sadržava najveći dio Sunčeve energije, s udjelom od oko 50%, a što je značajno više u odnosu na 4% ultraljubičastih zraka. Vidljiva svjetlost potom privlači elektrone u napravi, i to u površinskom dijelu presvučenom molibden disulfidom, a što ima za posljedicu početak hemijske reakcije u vodi i nastanak hemijskih  spojeva koji kreću u proces dezinfekcije

Posmatrajući napravu ispod mikroskopa, moguće je uočiti kako je dotična napravljena od cijelog niza minijaturnih zidova izgrađenih od molibden disulfida, koji tvore svojevrstan lavirint, a koji neodoljivo podsjeća na otisak prsta.

„Zaista je uzbudljivo vidjeti kako se s pukom dizajnom materijala mogu postići izvrsni rezultati. Ovaj proizvodu uistinu funkcionira“, konstantovao je Liu. Inače, riječ je i o ekonomski isplativom izumu, budući da je molibden disulfid prilično jeftin, a ne treba smetnuti s uma kako ovaj proces ne zahtijeva niti prokuhavanje vode, što omogućava dodatnu uštedu energije.

Izvor: znanost.hr


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi