Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Povratak vinila: Technics će u prodaju pustiti gramofon

Nauka i tehnologija

Izvor: 24sata.hr     01.09.2016 u 12:06 h 0

Povratak vinila: Technics će u prodaju pustiti gramofon

Nakon što su rasprodali ograničenu seriju gramofona Grand Class SL-1200 GAE, u Technicsu su izgleda vidjeli da imaju hit u rukama te su najavili da će njihov gramofon na direktni pogon krenuti u prodaju u neograničenim količinama što će razveseliti brojne audiofile kojima se uši rastapaju na zvuk vinila.


“Brojne izuzetno pozitivne recenzije modela SL-1200GAE u svjetskoj štampi specijalizovanoj za audio proizvode još su jednom potvrdile fantastične zvukovne performanse kao i izuzetan kvalitet izrade ovog izvanrednog proizvoda”, rekao je Frenk Balcveit, Panasonicov evropski produkt menadžer u Technicsu. Novi model koji će se nuditi svim kupcima nosiće oznaku SL-1200G i odlikovaće se istim kvalitetom zvuka kao i gramofon SL1200GAE.

Rješavanje starih problema analognog zvuka

Kada je riječ o standardnim analognim gramofonima, kvalitet zvuka obično je bio narušavan blagim vibracijama motora i rotacijskim fluktuacijama brzine, poznate pod engleskim nazivom "cogging". Međutim, kombinujući znanje i stručnost koje proizlazi iz činjenice da je riječ o kompaniji koja je izumila direct-drive gramofone s novodizajniranim bezjezgrenim motorom, "cogging" može biti odstranjen. Čak i najmanje potencijalne vibracije motora mogu biti odstranjene zahvaljujući visoko-preciznim rotirajuće postavljenim senzorima kojima upravlja sistem pod kontrolom mikroprocesora. 

Technicsov gramofon za cilj ima pružiti najprecizniju moguću kontrolu obrtaja oslanjajući se na enkoder koji se nalazi na dnu motora i koji precizno detektira ugao obrtaja. 

Štaviše, konstrukcija s duplim rotorom smanjuje opterećenje na ležaj težinom, istovremeno zadržavajući visoki zakretni moment te smanjujući sitne vibracije tokom obrtaja. Zbog toga reprodukuje topao zvuk i suptilne nijanse muzičkog izraza analogno upisanog u površinu ploče koje ljubitelji vinila toliko cijene.

Troslojni gramofon koji nadmašuje standarde svjetske boradcasting industrije

Tanjir gramofona je troslojne konstrukcije, sazdan od čvrsto povezanog teškog mesinga i lijevane ploče aluminija te prigušne gume preko cijele zadnje stranice. Time se eliminišu neželjene rezonancije, postiže visoka čvrstoća i prigušuju vibracije. Uglađena i stabilna rotacija i inertnost konstrukcije nadmašuju čak i Technics SP-10MK2, direktno pogonjen gramofon koji je nekad predstavljao standard na radio stanicama širom svijeta.

Vrlo prigušena ručka

Gramofonska ručka izrađena je od lakog magnezijskog materijala, hladno vučena radi poboljšanih karakteristika samog materijala i povećanog prigušnog efekta. Naši brojni slušni testovi pokazali su kako je magnezijum sigurno – kada je zvuk u pitanju – superiorniji materijal od aluminijuma. Osim toga, povećana osjetljivost pri pokretanju postiže se upotrebom  tradicionalnog  Technicsovog kardanskog ovjesa s vodoravnim i okomitim rotacijskim osama koje se presijecaju u jednoj centralnoj tački, kao i vrlo preciznim ležajevima u obrađenim kućištima.

Par dodatnih utega kompatibilan sa širokom paletom zvučnica

Jedno od jedinstvenih zadovoljstava analogne reprodukcije glazbe predstavlja mogućnost zamjene zvučnice zavisno o žanru muzike kako bi se moglo u potpunosti uživati u kvalitetu različitih tipova zvuka. Gramofon SL-1200G dolazi u paketu s dva pomoćna utega koji su kompatibilni s velikim brojem zvučnica. Osim protuutega standardne mase kompatibilnog sa zvučnicama u rasponu 5,6 - 12 grama1, maleni pomoćni uteg širi ovaj raspon na zvučnice mase 10 - 16,4 grama. S druge strane, veći uteg podržava zvučnice mase u rasponu od 14,3 do 19,8 grama. 

Četveroslojna konstrukcija kućišta

Vrlo precizno obrađen aluminijski gornji sloj debljine 10 mm dodan je na troslojnu konstrukciju od lijevanog aluminija, od aluminija Bulk Moulding Compound–a (BMC) i superteške gume, poznatu iz modela SL-1200MK5. Ova četveroslojna konstrukcija kombinuje visoku čvrstoću i kvalitetnu završnu obradu i utisak. 

Dostupnost

Gramofon će biti dostupan kod određenih distributera od oktobra 2016. godine. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi