Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

''Američki F-35 neće moći da pobedi ruski Su-35 ni za milion godina''

Svijet

Izvor: Vesti-online     01.09.2016 u 11:11 h 1

''Američki F-35 neće moći da pobedi ruski Su-35 ni za milion godina''
FOTO: pixabay.com

Američki lovac F-35, na čiji razvoj SAD troše oko milijardu dolara, ima nedostatke zbog kojih on neće u borbi moći da pobijedi ruskog lovca Su-35 ''ni za milion godina'', smatra naučni saradnik Kraljevskog instituta za odbrambena istraživanja Velike Britanije Džastin Bronk.


U ranim fazama razvoja stručnjaci su ukazivali na činjenicu da je sposobnost F-35 da vodi vazdušnu borbu inferiorna čak i u odnosu na F-16, koji ovaj avion treba da zamjeni, piše "Biznis insajder“. 

Kasnije su neke greške ispravljene, ali je naglasak kod F-35 više usmeren na nevidljivost, pri čemu se manje pažnje posvećuje borbenim karakteristikama. 

"Upravo iz tog razloga stariji lovci, kao Su-35 ili ’tajfun‘, vjerovatno mogu da unište F-35 u borbi izbliza" navodi autor teksta. Iako svaki verodostojan izvještaj ukazuje na to da će F-35 nadmašivati u nevidljivosti, ipak efikasnost u vazdušnoj borbi zavisi od drugih pokazatelja, kaže Bronk. 

"'Tajfun i Su-35 imaju pozitivnu vrednost koeficijenta odnosa potisak-težina (odnos potiska na težinu letjelice) prilikom borbenog opterećenja, što znači da oni mnogo efikasnije mogu da ubrzaju, uključujući i vertikalno, od F-35. Istovremeno Su-35 je mnogo pokretljiviji“, objašnjava Bronk. 

F-35 takođe ima pozitivan koeficijent odnosa potisak-masa, ali nije sasvim jasno da li će on biti od koristi avionu jer ima mala krila i ciodizajn je više fokusiran na nevidljivost nego na pokretljivost, što će negativno uticati na borbene osobine lovca. 

"Na taj način F-35 najverovatnije ne bi mogao da pobjedi u vazdušnoj borbi sa Su-35 ili ’tajfunom‘“, zaključuje autor teksta.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. Najbolje da su prizemljeni oba.

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi