Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Na današnji dan: Počeo Drugi svjetski rat, Japan pogodio razorni zemljotres

Svijet

Izvor: Cafe.ba / Agencija Anadolija     01.09.2016 u 10:55 h 0

Na današnji dan: Počeo Drugi svjetski rat, Japan pogodio razorni zemljotres

- 1715. - Preminuo kralj Luj XIV, nazvan ''Kralj Sunce''. Na prijesto je stupio kao petogodišnjak, a tokom njegove vladavine Francuska je postala ekonomska i kolonijalna sila. Luj XIV dao je sagraditi dvorac Versaj


- 1900. - Velika Britanija anektirala Južnoafričku Republiku. 

- 1916. - Bugarska, kao saradnik Njemačke u Prvom svjetskom ratu, objavila rat Rumuniji.

- 1923. - Japan pogodio zemljotres jačine 7,9 po Richteru. Japanski grad Jokohama je potpuno uništen kao i dio Tokija. Život je izgubilo najmanje 142.000 ljudi, dok je 2,5 miliona ostalo bez krova nad glavom.

- 1928. - Albanija proglašena kraljevinom na čelu sa Zoguom I.

- 1939. - Njemačka napala Poljsku. Tako je počeo Drugi svjetski rat koji je trajao šest godina uz učešće 61 zemlje. Život je izgubilo 50 miliona ljudi, dok je više od 35 miliona ljudi ranjeno.

- 1969. - Mala grupa oficira predvođena 28-godišnjim vojnim oficirom Muamerom Gadafijem svrgnula sa vlasti kralja Libije Idriza I i proglasila republiku.

- 1993. - U Ženevi nastavljeni mirovni pregovori o okončanju rata u BiH.

- 2003. - Holandija postala prvom državom na svijetu u kojoj je marihuana u slobodnoj prodaji i može se kupiti kao lijek za bolesnike oboljele od raka ili AIDS-a.

- 2004. - Tridesetak terorista zauzelo školu u Beslanu, u ruskoj republici Sjevernoj Osetiji. U trodnevnoj drami i akciji oslobadjanja poginulo je više od 300 civila, od čega 172 djeteta, a više od 1.200 osoba je povrijeđeno. 

- 2004. - Haški tribunal osudio Radoslava Brđanina, bivšeg predsjednika kriznog štaba takozvane Autonomne regije Krajina, na 30 godina zatvora, zbog ratnih zločina nad bosanskim Hrvatima i Bošnjacima u Bosanskoj Krajini 1992. godine. 

- 2010. - U obraćanju naciji, američki predjsednik Barack Obama objavio je da je borbena američka misija u Iraku okončana. 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi