Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Bh. policajci nezadovoljni visinom plata

Bosna i Hercegovina

Izvor: radiosarajevo.ba     31.08.2016 u 20:57 h 0

Bh. policajci nezadovoljni visinom plata
FOTO: fotodesk.net

Predstavnici sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), Granične policije BiH, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policija tijela BiH nezadovoljni su visinom primanja.


Ističu da je osnovna plata policajca na nivou bh. od 614 KM upola manja od one koju imaju njihove kolege na federalnom, a oko 30 posto manja od zarade njihovih kolega na kantonalnim nivoima.

Stoga traže sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem da bi pokušali dogovoriti izjednačavanje koeficijenata, te traže da se usvoji poseban zakon o njihovim platama i naknadama.

I u UIO smatraju da su u iznosima plata i naknada diskriminirani u odnosu na službenike sličnih službi na nivou entiteta.

"Službenici UIOBiH od 2008. godine nisu u istom položaju kao službenici sličnih službi na nivou entiteta, počevši od plata i uslova rada", rekao je predsjednik sindikata UIO BiH Mehmedalija Osmić.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika sindikata UIOBiH, Granične policije BiH, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, rečeno je da je dogovoreno da sindikat UIOBiH pripremi nacrt sporazuma o saradnji sa Savezom sindikata Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH radi ostvarivanja zakononskih prava zaposlenih. 

"Dogovorili smo se da zajednički definišemo sva pitanja državnih službenika i zaposlenih službenika agencija za provođenje zakona, te da ih uputimo predsjedavajućem Zvizdiću", precizirao je Osmić. 

I predsjednik sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac tvrdi da su policijski službenici na nivou BiH na samom dnu ljestvice u pogledu plata i toplog obroka. 

Krvavac je dodao da se Savez sindikata Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH ranije obraćao nadležnim u Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za izjednačavanjem koeficijenata s određenom stručnom spremom, da se izdvoje iz zakona policijskih službenika i namještenika i da bude usvojen poseban zakon o platama i naknadama.

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi