Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Nova školska godina, stari problemi

Bosna i Hercegovina

    31.08.2016 u 20:11 h 0

Nova školska godina, stari problemi
FOTO: fotodesk.net

Sutra će prema planu nastava u svim osnovnim i srednjim školama početi u čitavoj Republici Srpskoj, dok će u Federaciji BiH početi u Unsko-sanskom, Bosansko-podrinjskom, Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo. U ostalim kantonima nastava počinje u ponedjeljak, 5. septembra.


Nova školska godina, za djecu radost, a za roditelje dodatno razmišljanje o tome koliko novca izdvojiti za školski pribor. Pored udžbenika roditelji kažu da moraju kupiti i odjeću, obuću, ruksake i druge stvari kako bi spremni mogli krenuti u školu. Sve u svemu, radi se o značajnoj novčanoj sumi.

Cijene knjiga u RS-u i Federaciji BiH se ne razlikuju mnogo. U prosjeku od 130 do 150 KM. Neki roditelji uzimaju i polovne knjige, tako da prođu jeftinije.

U planovima i programima za novu školsku godinu u osnovim školama, nema većih promjena u odnosu na staru, ni u Federaciji BiH ni u RS-u, Samo su u Sarajevskom kantonu učenicima prvog razreda dodati engleski jezik i informatika.

Roditelji kažu da su spremni novu školsku godinu, a da li su škole?

"Ne očekujemo nešto bolje. Može biti samo lošije iz prostog razloga zato što nije sve spremno za narednu godinu. Direktno je vezano za radnu snagu i nastavni kadar. U mnogim školama još nisu rasporedi završeni. Primićemo djecu, a nećemo roditeljima dati raspored", rekao je Saudin Sivro.

Primjećuje se pad broja učenika koji kreću u prve razrede. Tako je u Republici Srpskoj ove godine upisano za 300 prvačića manje. U Federaciji BiH još ne postoji konačan spisak, ali u Kantonu Sarajevo kažu da očekuju oko približno isti broj učenika kao i prošle godine.

Brojke u urbanim centrima nisu problematične i veliki gradovi tradicionalno bilježe najveći broj prvačića svake godine.

Zabrinjavaju brojke u ruralnim područjima BiH, pa tako je u Kalinoviku upisano svega 6 učenika a opštinama Oštra Luka i Živinice - Kneževo po četiri.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi