Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

"Putin nema vojnu snagu, ali ima moćno oružje za rat sa SAD"

Svijet

Izvor: Vesti-online     31.08.2016 u 19:15 h 0

FOTO: Agencija Anadolija

Rusija se fokusirala na informatički rat i za nju internet predstavlja ključno ratište u 21. vijeku


Rusija ne nudi činjenice, već gradi priče, a u pozadini svake priče je "ne vjeruj nikome". Kada je Švedska započela javnu raspravu o mogućem ulasku u partnerstvo sa NATO paktom, švedski zvaničnici su se suočili sa bujicom iskrivljenih i lažnih informacija na društvenim medijima, koje su potpuno zbunile javnost, piše Njujork tajms. 

Pojavile su se informacije da će NATO u Švedsku prebaciti dio tajnog nuklearnog arsenala, da bi NATO mogao iz Švedske da udari na Rusiju bez odobrenja domaće vlade, kao i da bi NATO vojnici zbog imuniteta mogli "da siluju Šveđanke bez straha od zatvora". 

Kako piše "Njujork tajms", sve tvrdnje su bile lažne, ali su počele da "iskaču" po medijima, pa je ministar odbrane Peter Hultgvist morao da razuverava i građane i novinare. 

Izvor tih tvrdnji nikada nije otkriven, ali analitičari, američki i evropski obaveštajci i stručnjaci vjeruju da iza njih stoji Rusija, čiji je fokus sprečavanje širenja NATO. 

Glavno oružje Rusije - informacije 

Njujorški list piše da ruski predsjednik Vladimi Putin nema ekonomsku i vojnu snagu za otvoren sukob sa NATO, EU i SAD, ali da zato ulaže mnogo novca u "oružane informacije". 

"Njegov cilj je da oslabi vezu između zemalja članica, seje nemir u njihovoj unutrašnjo politici, i oslabi protivnika Rusije", piše list. 

Kako se navodi, priliv takvih vijesti je toliki da su i NATO i EU formirali posebna tijela za identifikovanje i reakciju na dezinformacije. 

"Moskva vidi svjetsku politiku kao sistem specijalnih operacija i iskreno vjeruje da je i sama meta zapadnih specijalnih operacija. Siguran sam da postoje brojni centri, neki vezani uz državu, koji su uključeni u izmišljanje ovakvih priča", kaže Gleb Pavlovski, koji je uspostavljao ruski informativni sistem prije 2008. godine. 

Za cio "informatički rat" vezana je i priča oko mejlova Hilari Klinton, za koji su u SAD tvrdili da su hakovani od strane ruskih hakera, piše Njujork tajms. 

"Danas je mnogo skuplje ubiti jednog neprijateljskog vojnika nego u II. svjetskom ratu, I. svjetskom ratu ili u Srednjem vijeku. Ako uspete da uvjerite nekog u ono što želite, onda ga ne morate ubiti", rekao je u jednom intervjuu najpoznatiji ruski voditelj vijesti Dmitrij Kiseljev.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi