Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Dodik: Nema kompromisa i odgađanja, referendum će biti

Referendum u RS

Izvor: N1     31.08.2016 u 18:38 h 7

Dodik: Nema kompromisa i odgađanja, referendum će biti
FOTO: Agencija Anadolija

"Ne činimo ništa sto bi moglo ugroziti mir. Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema", izjavio je Milorad Dodik.


Da li Republika Srpska može biti zadovoljna ishodom sjednice PIC-a?

“U suštini njihovo mišljenje odražava političke podrške kiminalu koje su činili Visoki predstavnici, od prvog do danas. To je urađeno ad hoc. U PIC-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan koje nemaju veze s realnošću ovdje.”

Da li će se otkazati najavljeni referendum jer su strani ambasadori to tražili?

“Oni su mogli samo sublimirati izjave Bakira Izetbegovića. PIC djeluje u funkciji provođenja Bošnjačke politike."

Šta nakon 25. septembra? Šta će Republika Srpska uraditi s rezultatima referenduma, jer je u pismu Vlade RS upućeno PIC-u istaknuto da "rezultati referenduma nisu obvezujući"?

"Nigdje se nikada nije desilo da se referendum sprovede, a da ne obaveže političke strukture. Nakon referenduma ćemo ući u Parlament i proglasiti Dan Republike Srpske. Ako je PIC htio koristiti sjednicu da smiri situaciju, to je trebao raditi prije donošenja odluke Ustavnog suda RS. Pisat će '9. januar Dan državnosti Republike Srpske'. Pozdravljam Ivanićev prijedlog."

Neki govore da iza svega stoji dogovor Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika za predizborne svrhe?

"To su špekulanti koji sjede u Sarajevu. Sreli smo se samo oko mehanizma koordinacije. Sarajevski džilkoši uvijek nesto nađu da pričaju."

Dodik je kazao da političari u RS-u pokazuju da nisu otuđena politička elita kako ih nazivaju.

"Pitat cemo narod o 9. januaru i otići u Parlament. Imamo praznik Hrvata, Sv. Stefana 26. pa niko nije ukinuo taj praznik koji je zvaničan u nekom Kantonu. Imamo islamske praznike koji nisu problem. Samo je problem priča o RS. Šta je s nama na nivou BiH? 1. mart ne slavi niti jedan Srbin, a tu niko ne prica o diskriminaciji. Bošnjaci pričaju sada o nekoj diskriminaciji."

Da li postoji šansa za kompromis. Pred Ustavnim sudom BiH su dvije apelacije - Izetbegovićeva i NSRS-a. Može li se referendum odgoditi iza izbora? 

"Ne može. 25. septembra je referendum i nema odgađanja. Ako nam ne daju spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima će se upisati i glasati. Niko ne treba brinuti o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan."

U zajedničkoj odluci PIC-a kaže se da najavljeni referendum ugrožava mir u BiH.

"PIC nije morao ni zasjedati, jer je to sve Bakir rekao. Nema ugrožavanja Bošnjaka. Oni su zastupljeni na svim mjestima u RS-u kako je predviđeno ustavom. Potpredsjednik RS-a je Bošnjak koji nesmetano orgija po medijima. Nema kompromisa i objektivnosti jer neko misli da bismo trebali prihvatiti zakon Bakira Izetbegovića. Na čemu da pravimo kompromise?"

Dodik je naglasio da je referendumom data mogućnost i da Bošnjaci kažu svoj stav.

"Niko ih ne prisiljava ni da izađu ni da ne izađu. Ako ko ugrožava Bošnjake u RS-u, onda ih ugrožava Sarajevo koje ih koristi kao monetu za potkusurivanje. Očito da treba nazvati ambasadu SAD-a ili Velike Britanije da kažu šta treba izjaviti, pa da bude korektno. Ja govorim ono što izražava stav javnog mijenja u RS-u."

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
 1. Islamisti nikad necete uvesti serijat, tornjajte se u tursku pa zivite zamotani, a ni tamo nebi dobro prosli jer vas oni tamo ne smatraju muslimanima vec osmanliskim poturcenim izprdcima bez porjekla istorije i kulture, koji ste prije pesto godina nastali okupacijom srpske zemlje od strane osmanlija, i vi ste na srpskoj zemlji zapamtite to i ucite istoriju, mnogi skolovani muslimani su svjesni svog srpskog porjekla, al su problem nepismeni muslimani koji neznaju istoriju i neznaju ko su im bili predci, zive na srpskoj zemlji pisu i govore srpskim jezikom, i sve sto ih veze sa turcima je par turcizama koji su ostali iz vremena osmanlija.

 2. Ma nista treba proglasiti referendum na teritoriji BiH tko je za ukidanje rs a tko ne pa da vidimo rezultate i stim rezultatima u Parlament i sprovesti to na podrucje drzave.Rusima Kocavendu dati neka se guze od BL do BG.

 3. Oki i Bb zivjeli dozivotno!
  Gotovo je..
  RS=Srbija=Rusija!!!

 4. Dodika treba u guantanamo

 5. Adios BiH

 6. Jednom ste bili porazeni vojnicki!!!!! Stari lopove nemoj da se zajebavas

 7. Ovo je samo probni ...sledeci ce biti presudan i istorijski za RS

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi