Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Čović: Izjava PIC-a uravnotežena, s Vučićem u prijateljskom tonu

Referendum u RS

Izvor: Nezavisne novine     31.08.2016 u 18:27 h 0

Čović: Izjava PIC-a uravnotežena, s Vučićem u prijateljskom tonu

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je da će u četvrtak u jednom prijateljskom tonu razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističući da misli da je to način na koji u regionu treba rješavati probleme.


 Čović je u intervjuu za Fenu rekao da je saopštenje Savjeta za sprovođenje mira u BiH u vezi sa referendumom u RS "uravnoteženo i na tragu onoga što je on ranije izjavljivao".

"Ja ću svakako u jednom prijateljskom tonu razgovarati s premijerom Vučićem i mislim da je to način kako treba da rješavamo probleme. Bez obzira na razlike koje postoje, uvjeren sam da samo ovakvom, što češćom komunikacijom, možemo rješavati probleme. Znam da će biti različitih komentara mojih razgovora u Beogradu, ali to je naš posao i ja imam odgovornost za posao koji radim, a vjerujem da je to jedini način da stabilizujemo i unutrašje odnose u BiH i situaciju u okruženju", kaže Čović.

Uz napomenu da ni do sada nije komentarisao zaključke PIC-a i da smatra da to ne treba ni da čini, Čović kaže da je evidentno da iz saopštenja PIC-a svako uzima ono što mu odgovara, prenio je N1.

"Mislim da je izjava PIC-a uravnotežena i na tragu je onoga što sam ja ranije izjavljivao. Ustav se mora poštovati, odluke Ustavnog suda su donijete i kao takve su neupitne, a s druge strane, ne možete na bilo koji način ograničiti određene nivoe vlasti da u skladu sa svojim ovlašćenjima donose neke odluke ili izgrađuju stavove i u komunikaciji sa svakim građaninom, jer nema demokratskije forme od te", kaže hrvatski član Predsjedništva BiH.

"Čuli ste jasne stavove o nedjeljivosti BiH i da će se sve avanture u tom smislu smatrati antidejtonskim. Izjava PIC-a nastoji da uravnoteži odnos i da pošalje poruku i prema vlastima u Republici Srpskoj, ali i prema svima drugima da moramo drugačijom retorikom tražiti izlaz iz problema. Postali smo ''robovi'' jednog načina razmišljanja u posljednjih nekoliko mjeseci i bez razlika smo se uključili u predizbornu kampanju na tu temu, umjesto da smo kampanju vodili oko nekih ekonomskih, socijalnih pitanja", smatra Čović.

Ambasadori Upravnog odbora PIC, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su u utorak vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske. Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, sa kojim će razgovarati o saradnji i stabilnosti u regionu. 

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi