Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Šef Epla poručuje: Nama kazna, Evropi otkazi

Biznis

Izvor: B92     31.08.2016 u 16:24 h 0

Šef Epla poručuje: Nama kazna, Evropi otkazi

Nakon što je izrečena najveća poreska kazna ikad, šef kažnjenog Epla Tim Kuk napisao je pismo korisnicima u kom poručuje da odlukom EK stradati radna mesta.


"Pre 36 godina, mnogo pre predstavljanja ajfona, ajpoda i Meka, Stiv Džobs pokrenuo je prve Eplove poslove u Evropi. U to vreme, kompanija je znala da će zbog kupaca u Evropi, morati tu da napravi bazu. U oktobru 1980. godine, Epl je otvorio fabriku u Korku, Irskoj sa 60 radnika ", počinje svoje pismo izvršni direktor Epla, Tim Kuk.

Kuk dalje piše da je Kork u to vreme patio od visoke nezaposlenosti i ekstremno niskih investicija. Danas, Epl zapošljava oko 6.000 ljudi širom Irske, a veliki deo, uključujući i neke od prvih radnika još uvek se nalaze u Korku. 

Eplov uspeh, nastavlja Kuk pomogao je da se stvori i održi 1,5 miliona radnih mesta širom Evrope - one u Eplu, kao i one u kompanijama koje sarađuju sa Eplom. 

"Kako je naš posao rastao godinama, postali smo najveći poreski obveznik u Irskoj, najveći poreski obveznik u SAD, i najveći poreski obveznik u svetu. Dobili smo uputstva od irskih poreskih vlasti o tome kako da poslujemo u skladu sa irskim poreskim zakonom - iste savete koje na raspolaganju imaju sve kompanije koje posluju tamo. U Irskoj i svakoj drugoj kompaniji gde radimo, Epl poštuje zakon i plaća poreze koje duguje ", piše Kuk. 

Šef Epla kaže kako "Evropska komisija pokušava ponovo da napiše Eplovu istoriju istoriju u Evropi, ignorišući irske poreske zakone". Tvrde kako kazna nema uporište u činjenicama i zakonu i kako nikad nisu tražili niti dobili posebne ponude. 

"Sada se nalazimo u neobičnoj poziciji - naređeno nam je da retroaktivno platimo dodatne poreze vladi koja kaže da im ne dugujemo ništa više od onog što smo već platili", kaže on i dodaje da su porezi za multinacionalne kompanije kompleksni, ali da je osnovno pravilo širom sveta da dobit preduzeća treba oporezovati u državi u kojoj je dobit napravljena. 

Kuk kaže da su i Epl i Irska i SAD saglasni oko tog principa. 

"Gotovo sva naša istraživanje i razvoj odvijaju se u Kaliforniji, tako da se većina naše dobiti oporezuje u SAD. Evropske kompanije koje posluju u SAD oporezju prema istom principu. Ali, Komisija sada retroaktivno poziva na promenu tih pravila. Osim očigledne štete za Epl, veća šteta ovog rešenja biće efekat koji će ovo pravilo ostaviti na investicije i stvaranje poslova u Evropi. Prema Komisiji, svaka država u Irskoj i širom Evrope je odjednom u riziku da bude podvrgnuta porezima i zakonima koji nisu nikad postojali ", piše Kuk. 

Kaže kako Epl već dugo podržava međunarodnu poresku reformu i da želi da bude jednostavnija i jasnija. Ti zakoni, kaže, ne bi trebalo da deluju retroaktivno. 

"Verujemo da će činjenice i pravna načela na kojima se zasniva EU na kraju prevladati".


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi