Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Čubrilović: Ustavni sud BiH svoju odluku o Danu RS treba da stavi van snage i smiri tenzije

Referendum u RS

Izvor: Nezavisne novine     31.08.2016 u 13:49 h 0

Čubrilović: Ustavni sud BiH svoju odluku o Danu RS treba da stavi van snage i smiri tenzije

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da, vjerujući u načelo vladavine prava, očekuje da Ustavni sud BiH na sjednici, koja je najavljena za 17. septembar, uvaži argumente iznesene u zahtjevu za preispitivanje odluke o Danu RS, koji je podnio parlament Srpske.


"Stavljanjem van snage odluke kojom osporava Dan RS, Ustavni sud BiH pokazao bi da je odgovoran organ, spreman za nalaženje rješenja i smirivanje političkih tenzija, koje je upravo sam prouzrokovao donošenjem političke odluke, kojom je osporio normu koje nema u Zakonu o praznicima Republike Srpske", istakao je Čubrilović.

On je dodao da je obaveza Narodne skupštine da sprovede svoju odluku o održavanju referenduma o 9. januaru kao Danu RS, koja je donesena jednoglasno, u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi, saopšteno je iz Narodne skupštine RS.

"Naglašavam da referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira odluku Ustavnog suda BiH. Narodna skupština Republike Srpske posvećena je poštivanju Ustava i zakona i svih legalnih i legitimnih organa i institucija.

Referendum, koji se odnosi na praznik Republike Srpske, ni na koji način ne ugrožava ustavnopravni okvir BiH, niti njen integritet i suverenitet”, rekao je Čubrilović.

Pojasnio je da ambasaodri PIC-a, kao argument za svoju tezu da je "Narodna skupština Srpske više puta osporavala nadležnost državnih pravosudnih institucija", navode riječi iz obrazloženja odluke o referendumu, iako ono nema nikakvu pravnu snagu.

"Jedina važna odluka objavljena je u `Službenom glasniku Republike Srpske` jer obrazloženje predlagača zakona ili odluke ne može da proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo", precizirao je predsjednik Narodne skupštine.

Istakao je da je upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH Narodna skupština RS pokazala da poštuje ovaj organ i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata.

"Još jednom podsjećam da je referendum jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provjere političke volje građana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije", kaže Čubrilović.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi