Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

O referendumu: ''Vučić rad da igra evropsku politiku''

Referendum u RS

Izvor: B92     31.08.2016 u 12:29 h 0

O referendumu: ''Vučić rad da igra evropsku politiku''
FOTO: Tanjug

Šef analitičkog tima za istočnu Evropu kompanije Nomura Timoti Eš kaže za Glas Amerike da je ''sve moguće'' oko održavanja referenduma u Republici Srpskoj.


"Srbija će imati važnu ulogu u ovoj odluci, a Vučić je rad da igra evropsku politiku u ovom momentu", kaže Eš. 

Kako ističe Glas Amerike, odluka o referendumu je neizvjesna, jer i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio prijedlog poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića da u dnevni red sjednice bude uvrštena rasprava o referendumu. 

Takođe su i ambasadori Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (izuzev ruskog), pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, jer na to gledaju kao na faktor koji će destabilizovati BiH. 

"Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira primili su k znanju uvjeravanja Vlade RS da je cilj referenduma da bude 'korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH'. Ali Upravni odbor PIC-a takođe je konstatirao da su predsjednik RS i Narodna skupština RS-a (NSRS) više puta osporavali nadležnost državnih pravosudnih institucija u BiH. Takve izjave i potezi protivni su Opštem okvirnom sporazumu za mir i vladavini prava, i jednostavno su neprihvatljive", poručeno je u izjavi ambasadora PIC-a, prenijeli su mediji u BiH. 

Mediji na Balkanu navode da referendum u Bosni koriste vlasti i u Beogradu i u Zagrebu za svoje interese. 

"Imamo izbore u Hrvatskoj, što nikako ne pomaže stvarima. Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini, ali možda nedostatak jasnog vođstva trenutno u Hrvatskoj dozvoljava nekim oportunistima da iskoriste situaciju", kaže Eš. 

Londonski analitičar kaže i da će se situacija na Balkanu smiriti kada prođu izbori, jer se onda mijenja fokus. 

"Postoji samo jedan problem, poslije Bregzita i holandskog referenduma o ukrajinskom sporazumu o pridruživanju. Mislim da postoje velike sumnje sada vezane za proces proširenja EU. Da li će biti novih članica Unije? U prošloj deceniji zemlje na Balkanu, kao što su Srbija i Hrvatska sebe ustoličile na putu priključenja, sa dobrom perspektivom da postanu članice. Ako više ne postoji mogućnost da Bosna, Srbija, Makedonija postanu članice, zašto bi ove zemlje odustale od svojih nacionalnih interesa, suvereniteta za viši cilj?", objašnjava Eš.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi