Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Oštar rječnik političara narušio odnose u regionu

Regija

Izvor: agencije     31.08.2016 u 09:35 h 0

Oštar rječnik političara narušio odnose u regionu

VAŠINGTON - Posljednjih mjeseci su pooštreni odnosi bivših jugoslovenskih republika, učestale su oštre riječi među političarima, a na terenu se ponovo dešavaju incidenti, zbog čega postoji prijetnja da se naruše odnosi koji su donekle stabilizovani od sredine 2000-tih godina, navodi danas Glas Amerike.


Između Beograda i Zagreba se nastavljaju optužbe u koje još uvijek pominju četnike i ustaše, a Republika Srpska je na klizavom terenu zbog osjetljivosti referenduma zakazanog za septembar o Danu RS.

Timoti Eš, šef analitičko - strategijskog tima za Centralnu, Istočnu Evropu, Bliski Istok i Afriku u kompaniji Nomura International u Londonu, smatra da će se situacija smiriti kada prođu izbori i zemlje regiona vrate fokus na pristupanja Evropskoj uniji.

"Postoje velike sumnje vezane za proces proširenja EU. Da li će biti novih članica unije? U prošloj deceniji zemlje na Balkanu, kao što su Srbija i Hrvatska sebe su ustoličile na putu priključenja, sa dobrom perspektivom da postanu članice. Ako više ne postoji mogućnost da BiH, Srbija, Makedonija postanu članice, zašto bi ove zemlje odustale od svojih nacionalnih interesa, suvereniteta za viši cilj", navodi Eš.

Glas Amerike navodi da se pitanjem stanja u regionu u ponedjeljak bavio predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji se sastao sa predstavnicima diplomatskog kora i šefovima misija međunarodnih organizacija i institucija u Srbiji da bi raspravljali o situaciji u regionu.

"Zbog takve situacije u narednom periodu ne može se sa 100 odsto sigurnosti očekivati politički i ekonomski prosperitet u regionu", rekao je Vučić.

Iako analitičari vide podizanje tenzija u Hrvatskoj kao postizanje poena u predizbornoj trci, Vučić je odbacio tu tezu navodeći da to nema veze sa kampanjama, a ako ima, utoliko gore, jer je tu riječ o kontinuiranoj antisrpskoj politici.

Glas Amerike ističe da postoji pozitivan glas i da dolazi iz Srbije jer postoji jasna rješenost da se ne odgovara na provokacije.

Raadio citira premijera Vučića u nameri da se energija Srbije usmeri na budućnost koja je, po njegovim rečima "važnija od prošlosti".

Glas Amerike primećuje da srpski mediji ipak podgrijavaju situaciju svojim naslovima, iako su se zvaničnici iz Beograda suzdržali u svojim reakcijama posljednjih nedjelju dana.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi