Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Vi mislite da je vaš Fejsbuk privatan, ali poslodavac će uvijek saznati ono što ga zanima

Nauka i tehnologija

Izvor: B92     30.08.2016 u 20:45 h 0

Vi mislite da je vaš Fejsbuk privatan, ali poslodavac će uvijek saznati ono što ga zanima
FOTO: fotodesk.net

Vjerovatno mislite da je vaš Fejsbuk prilično privatan, posebno ako ste podesili podešavanja privatnosti. Ali, on je sve samo ne privatan.


Istraživači sa Univerziteta u Kvinslendu su pronašli da čak preko 60 odsto zaposlenih vjeruju da imaju pravo na privatan identitet na internetu. 

Nažalost, to nije tačno. 

Poslodavci imaju pravo da nađu sve što ste kačili online u svrhu „kontrolisanja“ zaposlenih. Pitate se kako to rade? Tehnika je davno uznapredovala, a monitoring je normalna stvar u velikim kompanijama širom svijeta. 

“Samo 7 odsto zaposlenih je svjesno da sve vrijeme posmatraju njihovo ponašanje na mrežama. Štaviše, 29 odsto zaposlenih je čulo da poslodavci 'monitoringuju' njihovo ponašanje na mrežama ukoliko su ulogovani za vrijeme posla. Poslodavce uglavnom zanima da li su zaposleni postavljali neadekvatne komentare onlajn, pristupali nedoličnim grupama i slično... Takođe, može ih zanimati i da li konzumirate alkohol ili ilegalne droge“, kaže profesorka Pola Mekdonald. 

Dakle, sada je pravo vrijeme da obrišete sve one fotke iz „ludog“ noćnog provoda... 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi