Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

Salkić: PIK potvrdio da je referendum antiustavan

Referendum u RS

Izvor: Nezavisne novine     30.08.2016 u 20:30 h 3

Salkić: PIK potvrdio da je referendum antiustavan

BANJALUKA - Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da je Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIK) potvrdio ono što je upozoravano i od bošnjačkih zvaničnika, da je referendum o Danu Republike Srpske antiustavan i antidejtonski te protivan interesima Bosne i Hercegovine.


"PIK je u ovom prvom krugu ostavio prostor vlastima u entitetu da odustanu od najavljenog referenduma želeći da potaknu i domaće institucije da se uhvate u koštac i rade na rješevanju ovog problema", rekao je Salkić, dodajući da se vidi da je akcenat na domaćim istitucijama, koje moraju da se osnaže i riješe ovo pitanje.

Važno je, naglašava, da je u zaključcima Upravnog odbora PIK-a jasno rečeno da je neupitan teritorijalni integritet i suverenitet BiH te da se neće dozvoliti bilo kakva eskalacija ovog problema.

Također, potvrđeno je i ono što su govorili bošnjački predstavnici vlasti, da je referendum suprotan dejtonskom sporazumu u smislu napada na Ustavni sud BiH, koji ima dejtonska ovlaštenja.

Entitetski potpredsjednik ukazuje i da je bitno da se u zaključcima PIK-a pozivaju entiteske institucije u Republici Srpskoj da odustanu od referenduma, što je, kaže, logično s ozbirom na to da su istakli da je referendum antidejtonski i suprotan ustavu.

Salkić smatra da je važno da je PIK osudio separatističku politiku, koja se provodi i poručili da se ona ni u kom slučaju ne može desiti na teritoriji BiH.

"Možda su građani očekivali i snažniju reakciju PIK-a. Imajući u vidu da je na neki način poručeno da po pravilima PIK-a postoji i drugi krug, gdje nije potreban konsenzus, mislim da su ostavili otvorena vrata i za snažniju reakciju ukoliko za nju bude bilo potrebe", zaključio je Salkić za Fenu.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a su na sjednici u Sarajevu usvojili zaključke o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske te pozvali vlasti Srpske da ne održe referendum.  Ruska Federacija se ne pridružuje ovoj izjavi ambasadora PIK-a smatrajući da se u "tekstu izjave samo prijeti".

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Salkic-PIK-potvrdio-da-je-referendum-antiustavan/385199


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
  1. istjerati ovog govnara teroristu koji radi za izmet begovica, pa nek ide u svoju pederaciju mamu mu u po dimija j.... a ne RS te hljebom hrani a ti je podkopavas.

  2. Rovari li rovari i lijepo \ivi.

  3. Majmune odvratni, ko ti platu daje???
    Mi, gradjani RS. RS koju potkopavaš. Mrš osmanlije!
    25.9. I caooo.
    Srbijaaaaa

Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi