Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

NAJZNAČAJNIJI ISLAMSKI PRAZNIK BIĆE 11. SEPTEMBRA? Amerika na nogama zbog Kurban-bajrama

Svijet

    30.08.2016 u 19:39 h 0

NAJZNAČAJNIJI ISLAMSKI PRAZNIK BIĆE 11. SEPTEMBRA? Amerika na nogama zbog Kurban-bajrama
FOTO: pixabay.com

Potencijalni datum za ovaj praznik pada na 15-godišnjicu terorističkih napada u SAD, koji je izazvao strah među muslimanima u Njujorku i širom zemlje kada su akti verskih ekstremista izazvali zapaljivu političku retoriku


Svake godine, muslimanski lideri širom svijeta gledaju u Mjesec kako bi predvideli datum jednom od najvažnijih praznika Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve.  

Kada je Habib Ahmed počeo da planira ovaj Sveti dan, primjetio je potencijalnu opasnu koincidenciju: Kurban-Bajram mogao bi da bude 11. septembra. 

– Mnogi ljudi će želeti da od toga naprave “nešta” od toga. Mogli bi pogrešno da proumače: “Pogledajte ove muslimane, slave 11-og septembra” – rekao je gospodin Ahmed, koji je nedavno izabran na čelo Islamskog centra na Long Ajlendu. 

Potencijalni datum za ovaj praznik pada na 15-godišnjicu terorističkih napada u SAD, koji je izazvao strah među muslimanima u Njujorku i širom zemlje kada su akti verskih ekstremista izazvali zapaljivu političku retoriku i pomogli da poraste mržnja prema muslimanima. 

U Njujorku, mogućnost da praznik bude 11. septembra intenziviralo je zabrinutost za bezbjednost širom muslimanske zajednice nakon nedavnog ubistva imama i njegovog pomoćnika u Kvinsu. Neke je ova podudarnost podsetila na reakcije nakon terorističkih napada i policijski nadzor usmeren na muslimane godinama nakon 11. septembra. 

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski praznik. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. 

Za ovaj praznik očevi i majke bogato daruju svoju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogatu trepezu za goste. 

Muslimani Bajram dočekuju u svojim domovima, a u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Slijedi čestitanje, a zatim odlaze na groblja, pa se potom vraćaju u svoje domove gdje su pripreme za žrtvu Kurbana po pravilima šerijata.


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi