Cafe.ba
Za vaš uređaj je dostupna aplikacija
Instaliraj

U svakoj smokvi krije se pravo čudo prirode

Lifestyle

Izvor: 24sata.rs     30.08.2016 u 17:35 h 0

U svakoj smokvi krije se pravo čudo prirode
FOTO: pixabay.com

Sočne, slatke, zdrave i ukusne - nije ni čudo što su smokve među najpopularnijim voćkama na svijetu. Ali, iako ih gajimo već nevjerovatnih 11.000 godina, rijetko ko zna da smokva ni izbliza nije obična voćka. Svaki plod krije pravo čudo prirode.


Smokvu često nazivaju caricom mediteranskog voća, a ona uopšte nije voćka - već cvijet! Tačnije, mnogo cvjetova koji rastu unutar kapsule nalik na krušku. Kad presečete smokvu na pola, onaj roze, sočan dio koji se nalazi unutra nije kao kod ostalih plodova "meso", već gomila malih cvjetova koji su vremenom sazreli, dali semenke i svoje plovode. 

Tako je, unutar smokve se nalazi na hiljade minijaturnih plodova, a sama smokva je cvijet koji raste na unutra. Zvuči zanimljivo, zar ne? Pa, zapravo, to nije najzanimljiviji dio kada je o smokvama reč. 

Nastanak svake smokve je prava mala melodrama, koja podrazumeva svjesno žrtvovanje zarad nastavljanja dvije vrste - smokvi i smokvinih osa. Naime, kad shvatite da cvijet smokve cvijeta unutar kapsule ("kože") onda ne možete a da se na zapitate - kako se, pobogu, smokva oprašuje? Kako se širi njen polen kad je već sve unutra? 

Zahvaljujući ovim malih, često dosadnim, ali neophodnim herojima. 

Doduše, smokvine ose su dosta manje od onih na koje smo mi navikli, a glavni zadatak im je da uđu u smokvu i u njoj izlegne jaja. Možda ste primijetili da se na dnu svake smokve nalazi mala rupa, koja upravo služi tome da ženska osa uđe u sam plod i tu izlegne jajašca. 

Prilikom ulaska u smokvu, osa ostaje bez krila i više nikad ne može da izađe. Ona izleže jajašca u ženske cvjetove unutar smokve i tako ostavlja i po nekoliko stotina jaja. Usput će mama osa i da oplodi cvjetove, jer sa sobom nosi polen od smokve. 

Mama osa se žrtvuje i umire, a iz ženskih cvjetova se prvo izležu mužjaci. Zanimljivo je da je jedina uloga mužjaka u čitavoj ovoj priči da oplode ženke (svoje sestre, inače) i to dok su ženke još u jajima! Mužjaci zatim buše rupe kroz kožu smokve, izlaze napolje i odmah umiru. 

Mlade ženske se izležu već oplođene, skupljaju polen smokve i izlaze iz ploda kroz rupice koje su mužjaci već napravili. Ženke zatim odmah kreću da traže nove plodove, u koje će se uvući, izleći jaja, usput i oploditi smokvu i onda umreti kao heroji. 

Nakon što su naučnici obelodanili ovo otkriće, mnogima se zgadila ideja da zajedno sa smokvama jedu i tijela mrtvih osica, ali nema razloga za brigu. Prvo, smokve luče jake enzime koji razlažu tijela osica. I drugo, najčešće vrste smokvi imaju muške i ženske plodove - mi jedemo samo ženske plodove, dok se čitav proces oplođena odvoja u muškim. 

Eto, sve to mora da se desi da bi smokve završile na vašem stolu - nije li priroda zaista veličanstvena?

 


Pratite Cafe.ba putem aplikacija za Android i iPhone i društvenih mreža FacebookTwitter.

Komentari
Ostavite komentar
Svako širenje mržnje na portalima zakonski je kažnjivo.
Komentari koji sadrže vrijeđanje, psovke, i vulgarane riječi biće izbrisani.


× Početna Najnovije Najčitanije Vijesti Sport Magazin Nauka i tehnologija Zvijezde i tračevi Muzika Film i TV Auto moto Lifestyle Zabava Gradovi Tekstovi pjesama Oglasi